Kulinaria, Lifestyle

Nieorganiczne znaczy niezdrowe? Żywność bio

Niezupełnie.

Jeśli nie możesz sobie pozwolić stale kupować produktów BIO, nie oznacza to od razu, że serwujesz swojemu dziecku niezdrową żywność. Prawdą jest, że organiczne owoce i warzywa mają niższy stopień zanieczyszczenia pestycydami, niż te nieorganiczne. To jednak nie czyni niezdrowymi wszystkich konwencjonalnych produktów.

Przejście na BIO żywność to dla większości dorosłych często osobisty wybór. Najważniejsze jest to, by zapewnić swojemu dzieciątku zrównoważoną dietę i odpowiednią ilość produktów zbożowych, błonnika, owoców i warzyw.

Aby jednak odpowiedź nie była tak prosta i jednoznaczna i żebyśmy nie kroczyli przeciw zwolennikom zdrowej żywności, musimy ciągle pamiętać, że:

przewód pokarmowy Twojego dziecka w pierwszym okresie życia jest wrażliwy i stale się rozwija. Dlatego warto zainwestować w jakość BIO właśnie w początkowym okresie rozwoju.

5 strategii, jak domowym sposobem obniżyć ilość pestycydów w świeżych owocach i warzywach

  •  Usuń zewnętrzne liście z warzyw liściastych
  • Owoce i warzywa, których się nie obiera i nie czyści (jagodowe, maliny, winogrona, szpinak) zamocz na kilka minut w wodzie
  • Raczej unikaj uszkodzonych lub przejrzałych owoców i warzyw
  • Kupuj świeże, sezonowe, miejscowe, lokalne produkty
  • Serwuj urozmaicone posiłki. W ten sposób ograniczysz ryzyko tego, że Twoje dziecko będzie przyjmowało takie same pestycydy w każdym posiłku

 

 

Poprzedni artykułNastępny artykuł

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *