Czeka nas jeszcze niejeden ciepły wieczór, dlatego warto skorzystać z lata i przysiąść
z rodziną wieczorem na świeżym powietrzu. Dobrze by było zjeść przy tym coś pysznego, nie sądzicie? Wypróbujcie nasze przepisy na smakołyki z grilla.
Łosoś z dyniowym puree
Składniki:
- 4 filety z łososia
- 1 dynia
- 1 cytryna
- 1 grejpfrut
- sól
- biały pieprz lub pieprz cytrynowy
- gałka muszkatołowa
- kminek mielony
- cukier trzcinowy
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Filety z łososia natrzyj solą i pieprzem z obu stron. Zetrzyj skórkę z cytryny i wraz z wyciśniętym sokiem wymieszaj w misce z oliwą z oliwek. Do naczynia włóż filety tak, by zostały zanurzone w marynacie i wstaw na 3 godziny do lodówki.
- Rozpal grilla. Dynię obierz, wyjmij pestki i pokrojoną w większe kawałki owiń folią aluminiową. Piecz na grillu ok 1,5 godziny.
- Upieczoną dynię rozdrobnij mikserem i przypraw solą, pieprzem, cukrem trzcinowym , kminkiem mielonym, gałką muszkatołową oraz sokiem wyciśniętym z grejpfruta. Całość wyłóż na patelnię z metalową rączką i postaw na grillu. Łososia wyjmij z marynaty i piecz na grillu 3 min z każdej strony.
Szaszłyki wieprzowe w musztardzie dijon
Składniki:
- 800 g łopatki wieprzowej
- 2 łyżki musztardy dijon
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 gałązek rozmarynu
- 3 liście laurowe
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Łopatkę umyj i pokrój w kostki o wielkości 3 x 3 cm. Kawałki mięsa przypraw solą i pieprzem i włóż do miski.
- Musztardę wymieszaj z oliwą z oliwek i posiekanym rozmarynem i liściem laurowym. Szalotkę i czosnek pokrój w drobną kostkę po czym dodaj do powstałej marynaty.
- Mięso narzyj marynatą i przykryte wstaw do lodówki na 4 godziny.
- Kawałki mięsa nabij na szpikulec do pieczenia tworząc szaszłyki i piecz na rozgrzanym grillu 8-9 min obracając co jakiś czas.
Ziemniaczane talarki z tymiankiem
- 8 dużych ziemniaków
- 1 gałązka rozmarynu
- 60 ml oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- kminek mielony
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj obierz, pokrój w talarki o średnicy 1 cm i przypraw solą i pieprzem.
- W moździerzu rozetrzyj rozmaryn i kminek, po czym dodaj oliwę z oliwek.
- Talarki przełóż do miski, wymieszaj z marynatą po czym przykryj całość i wstaw na 24 godziny do lodówki.
- Następnego dnia piecz talarki na rozpalonym grillu ok. 4 min z każdej strony.
Bakłażan z serem bałkańskim
Składniki:
- 2 bakłażany
- 12 pomidorków cherry
- 20 liści bazylii
- 150 ml oliwy z oliwek
- 100 g sera bałkańskiego
- 1 garść ziaren słonecznika
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Bakłażany pokrój w plastry o jednakowej szerokości i lekko osól.
- Bazylię posiekaj drobno i wymieszaj z oliwą z oliwek. W powstałej marynacie zanurz plastry bakłażanu i odstaw całość na ok. 2 godziny.
- Zamarynowane plastry bakłażanu piecz na rozgrzanym grillu ok. 2-3 min z każdej strony. W tym samym czasie na tacce do grillowania piecz pokrojone na połówki pomidorki cherry.
- Na talerzu ułóż plastry bakłażana. Pokryj je pokrojonym w kostki serem bałkańskim i pomidorkami cherry. Całość posyp ziarnami słonecznika i skrop oliwą z oliwek.