Jeśli masz wrażenie, że Twój jadłospis nie jest zbyt bogaty, wypróbuj nasze przepisy na pyszności z tofu!
Tofu jest to produkt wykonany z soi. Zwolennicy zdrowego odżywiania są jego największymi fanami, pojawia się również w wielu dietach specjalistycznych przeznaczonych dla osób z dolegliwościami i chorobami układu trawiennego.
Dlaczego soja?
Soja jest rośliną strączkową, która zawiera ogromne ilości białka, w tym aminokwasów, błonnika, kwasów tłuszczowych, minerałów (zwłaszcza wapnia i żelaza) i witamin. Przy tym nie zawiera wielu kalorii ani cholesterolu czy glutenu.
Niektórzy zarzucają tofu brak smaku, ale wszystko zależy od dobrego przepisu!
Kokosanki z tofu
Składniki:
- 1 kg tofu
- 150 g wiórków kokosowych
- 1 opakowanie rodzynek
- 125 g margaryny do pieczenia
- 250 g płatków owsianych
- 2 łyżki miodu
- 100 ml budyniu w proszku rozpuszczonego w wodzie
- 100 g mielonych orzechów
Przygotowanie:
- Tofu oraz miękką margarynę pokrój w kostkę, po czym dokładnie zmiksuj z pozostałymi składnikami.
- Z powstałej masy formuj kulki. Kokosanki piecz (a raczej susz) w średnio rozgrzanym piekarniku.
Sałatka marchewkowa z tofu:
Składniki:
- 250 g startej marchewki
- 250 g startych jabłek
- 250 g tofu
- 1 łyżka oleju sojowego
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka tartego chrzanu
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Tofu rozdrobnij, dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Jeśli sałatka jest gęsta możesz dodać odrobinę jogurtu naturalnego.
- Gotową sałatkę wstaw do lodówki, najlepiej smakuje na 2. dzień.
Zapiekane ziemniaki z tofu
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 100 g tofu
- 100 g sera żółtego
- 200 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- Sos sojowy do smaku
- szczypta kminku mielonego
- sól morska, pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie umyj, obierz i ugotuj. Po wystudzeniu pokrój w plasterki o szerokości 1 cm.
- Tofu pokrój w 1-centymetrowe plasterki i dopraw sosem sojowym oraz solą morską.
- W wysmarowanej tłuszczem formie układaj naprzemiennie ziemniaki oraz tofu. Całość posyp startym serem żółty.
- Śmietanę lub jogurt wymieszaj z jajkiem, solą i pieprzem. Powstałym sosem pokryj ziemniaki i tofu.
- Piecz do zarumienienia się wierzchniej warstwy.
Risotto warzywne z tofu
Składniki:
- 300 g ryżu
- 150 g tofu
- 50 sera żółtego
- 100 ml oleju rzepakowego
- 200 g warzyw (groszku, brokułów, pokrojonej w słupki marchewki, cebulę itp.)
- sos sojowy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Tofu pokrój w drobną kostkę, skrop sosem sojowym i odstaw na 20 min.
- Ryż ugotuj. Cebulę podsmaż na oleju rzepakowym, by się zeszkliła, dodaj pozostałe rozdrownione warzywa. Gdy warzywa zmiękną dodaj tofu i smaż aż się lekko zarumieni.
- Gotowe warzywa wymieszaj z ugotowanym ryżem.