Kulinaria

Przepisy na pyszne dania z tofu

Jeśli masz wrażenie, że Twój jadłospis nie jest zbyt bogaty, wypróbuj nasze przepisy na pyszności z tofu!

Tofu jest to produkt wykonany z soi. Zwolennicy zdrowego odżywiania są jego największymi fanami, pojawia się również w wielu dietach specjalistycznych przeznaczonych dla osób z dolegliwościami i chorobami układu trawiennego.

Dlaczego soja?

Soja jest rośliną strączkową, która zawiera ogromne ilości białka, w tym aminokwasów, błonnika, kwasów tłuszczowych, minerałów (zwłaszcza wapnia i żelaza) i witamin. Przy tym nie zawiera wielu kalorii ani cholesterolu czy glutenu.

Niektórzy zarzucają tofu brak smaku, ale wszystko zależy od dobrego przepisu!

Kokosanki z tofu

Składniki:
  • 1 kg tofu
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 1 opakowanie rodzynek
  • 125 g margaryny do pieczenia
  • 250 g płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • 100 ml budyniu w proszku rozpuszczonego w wodzie
  • 100 g mielonych orzechów
Przygotowanie:
  1. Tofu oraz miękką margarynę pokrój w kostkę, po czym dokładnie zmiksuj z pozostałymi składnikami.
  2. Z powstałej masy formuj kulki. Kokosanki piecz (a raczej susz) w średnio rozgrzanym piekarniku.

Sałatka marchewkowa z tofu:

Składniki:
  • 250 g startej marchewki
  • 250 g startych jabłek
  • 250 g tofu
  • 1 łyżka oleju sojowego
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • sól do smaku
Przygotowanie:
  1. Tofu rozdrobnij, dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Jeśli sałatka jest gęsta możesz dodać odrobinę jogurtu naturalnego.
  2. Gotową sałatkę wstaw do lodówki, najlepiej smakuje na 2. dzień.

Zapiekane ziemniaki z tofu

Składniki:
  • 500 g ziemniaków
  • 100 g tofu
  • 100 g sera żółtego
  • 200 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • Sos sojowy do smaku
  • szczypta kminku mielonego
  • sól morska, pieprz
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki dokładnie umyj, obierz i ugotuj. Po wystudzeniu pokrój w plasterki o szerokości 1 cm.
  2. Tofu pokrój w 1-centymetrowe plasterki i dopraw sosem sojowym oraz solą morską.
  3. W wysmarowanej tłuszczem formie układaj naprzemiennie ziemniaki oraz tofu. Całość posyp startym serem żółty.
  4. Śmietanę lub jogurt wymieszaj z jajkiem, solą i pieprzem. Powstałym sosem pokryj ziemniaki i tofu.
  5. Piecz do zarumienienia się wierzchniej warstwy.

Risotto warzywne z tofu

Składniki:
  • 300 g ryżu
  • 150 g tofu
  • 50 sera żółtego
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 200 g warzyw (groszku, brokułów, pokrojonej w słupki marchewki, cebulę itp.)
  • sos sojowy
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Tofu pokrój w drobną kostkę, skrop sosem sojowym i odstaw na 20 min.
  2. Ryż ugotuj. Cebulę podsmaż na oleju rzepakowym, by się zeszkliła, dodaj pozostałe rozdrownione warzywa. Gdy warzywa zmiękną dodaj tofu i smaż aż się lekko zarumieni.
  3. Gotowe warzywa wymieszaj z ugotowanym ryżem.
Poprzedni artykułNastępny artykuł

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *