Twoje dziecko kręci już nosem, widząc znowu pomidorową i przecier mięsno-warzywny? A Ty przestałaś odczuwać satysfakcję przygotowując posiłki? Brakuje Ci świeżych pomysłów! Oto one:
Zupa z łuskanej czerwonej soczewicy
(Od 1. roku życia)
Składniki: 50 g łuskanej czerwonej soczewicy, marchew, pietruszka, kalarepa, mała, drobno pokrojona cebula, 1 łyżkę białego jogurtu, woda.
Wykonanie: Przepłucz soczewicę, włóż do zimnej wody, dodaj cebulę, marchew, kalarepę i pietruszkę. Gotuj przez 20 minut do miękkości. Po ugotowaniu dodaj biały jogurt i dobrze wymieszaj. Zupy nie trzeba zagęszczać, ponieważ soczewica ma tendencję do rozgotowywania się, przez co zagęszcza danie.
Piersi z kurczaka z gruszką
(Od ukończonego 6. miesiąca)
Składniki: 50 g piersi kurczaka, 1 mniejszy ziemniak, kawałek pora, 1 gruszka, 200 ml wody dla niemowląt.
Wykonanie: Piersi kurczaka ugotuj w wodzie niemowlęcej na miękko, dodaj drobno pokrojonego ziemniaka, pora i ugotuj. Na koniec włóż do garnka obraną ze skórki gruszkę i podgotuj jeszcze 2 – 3 minuty. Odcedź, drobno pokrój lub zmiksuj na przecier.
Cukinia z ryżem
(Od ukończonego 6. miesiąca)
Składniki: Kawałek cukinii, 1 łyżka ryżu, 1 ugotowane żółtko, 150 ml wody dla niemowląt, 2 – 3 krople oliwy z oliwek, szczypta pietruszki do przyozdobienia.
Wykonanie: Ryż i oczyszczoną cukinię włóż do wrzącej wody i gotuj około 15 – 20 minut. Potem odcedź, dodaj ugotowane żółtko, rozgnieć widelcem, dodaj 2 – 3 krople oliwy z oliwek i wymieszaj. Jeśli to konieczne, możesz dodać część odcedzonej wody i wymieszać na gładki przecier. Ozdób danie szczyptą pietruszki.
Makaron z warzywami
(od ukończonego 6. miesiąca)
Składniki: 2 łyżki makaronu (cienkie nitki albo makaron jajeczny), kawałek marchwi, kawałek kalarepy, 1 różyczka brokułów i 2 łyżki groszki, 2 – 3 krople oliwy z oliwek, 1 ugotowane żółtko i około 300 ml wody dla niemowląt.
Wykonanie: Drobno pokrojone warzywa ugotuj na miękko, dodaj makaron i gotuj według instrukcji na opakowaniu. Wodę odcedź, skrop 2 – 3 kroplami oliwy z oliwek a na koniec posyp startym, ugotowanym na twardo żółtkiem.