4 przepisy na smaczne i niewyszukane warzywne smakołyki
Wiesz, jak przechytrzyć wybrednego bobasa, którzy pozostawia na skraju talerza niezjedzoną porcję jarzyny? Przygotuj mu jego ulubione smakołyki i wkomponuj w nie szczyptę zdrowia.
Przygotowaliśmy dla Ciebie 4 doskonałe przepisy kulinarne na smaczne potrawy, w których Twój szkrab z pewnością nie rozpozna smaku ani wyglądu warzyw.
Tajemnicze smoothie / koktajl
Nadaje się na przekąskę. Orzeźwiająca odmiana od klasycznego masła orzechowego albo galaretki. Twoje dzieciątko ledwie zarejestruje smak szpinaku, wkomponowanego w smak owoców w koktajlu owocowym.
Będą potrzebne:
- 1 szklanka mleka lub płynnej kaszki na mleku (na gęstszy koktajl)
- 1 szklanka mrożonych jagód (lub borówek czy innych owoców jagodowych)
- 1 łyżka nasion Chia
- tajny składnik: garść szpinaku
Sposób przygotowania:
Przygotowanie jest naprawdę łatwe. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj blenderem. Jeśli chcesz przygotować zapas koktajlu, możesz wziąć podwójną lub potrójną ilość i zamrozić gotowy koktajl.
Nasza rada:
Aby ulepszyć smak napoju, możesz dodać też olej kokosowy, trochę miodu lub jogurtu albo siemię lniane.
Naleśniki z marchwią i cukinią
Potrzebne będą:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru cynamonowego
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- tajny składnik: marchew i cukinia – oczyszczone i drobno starte
Taka ilość wystarczy na 10-15 naleśników, w zależności od wielkości.
Sposób przygotowania:
Przygotuj w misce klasyczne ciasto na naleśniki. Zmieszaj mąkę, jajka, mleko, cukier waniliowy i cynamonowy oraz gałkę muszkatołową. Potem dodaj tajny składnik: marchew i cukinię. Warzywa wcześniej krótko przegotuj, aby zmiękły. Naleśniki usmaż, jak zwykle. Na końcu możesz je posmarować masłem, miodem, rozgniecionymi świeżymi owocami, dżemem albo syropem klonowym.
Nasza rada:
Staraj się zetrzeć marchew i cukinię na naprawdę małe kawałeczki. Zwiększysz prawdopodobieństwo, że skrzat niczego nie zauważy a naleśniki będą mu smakować tak, jak klasyczne owocowe albo czekoladowe.
Tajemnicze muffinki
Będziesz potrzebować:
Suche składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- ¾ łyżki sody oczyszczonej
- ½ łyżki soli
- ¼ łyżki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżki cynamonu
Pozostałe składniki:
- ¾ szklanki cukru pudru
- 4 łyżki masła
- 2 duże jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- ½ szklanki soku jabłkowego albo deserku jabłkowego
- 1 średnia marchew
- ½ szklanki jogurtu
- 2 i ½ szklanki purre z warzyw
Nie przestrasz się ilości składników. Wykonanie jest naprawdę bardzo proste.
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W misce wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki.
- Osobno zmieszaj mikserem cukier, masło, jajka i cukier waniliowy.
- Do masy dodaj puree (jabłeczne i warzywne), marchew i jogurt.
- Dodaj na koniec mieszankę suchych składników i mieszaj do czasu uzyskania gładkiej masy.
- Wyłóż ciasto na blachę do muffinek i piecz około 20 minut w temperaturze 180-190° C. Prawidłowo upieczone muffiny są jasnobrązowe. Po nakłuciu wykałaczka pozostanie czysta.
Muffinki pozostaną świeże po zamrożeniu. Do 3 miesięcy!
Nie bój się, że będą smakować zbyt “warzywnie”. Smak zagłuszy jabłko i cynamon.
Zdrowe ciasto czekoladowo – cukiniowe
Jeśli cukinia jest Twoim ulubionym warzywem ale nie przypadła do gustu Twojemu maluszkowi, docenisz ten oto prościutki przepis na ciastko… z cukinią! Istnieje w ogóle jedzenie, do którego nie pasowałaby czekolada? Poniższe ciastko czekoladowe jest wilgotne i leciutko pikantne dzięki cynamonowi i goździkom, które zaskakująco dobrze komponują się z cukinią. Wypróbuj więc razem z nami kolejny z niebanalnych przepisów z nowoczesnej książki kucharskiej.
Składniki
- 2 i ½ szklanki mąki
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki zmielonych goździków
- ½ szklanki miękkiego masła
- 1 i ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki oleju roślinnego
- 2 jajka
- ½ szklanki kwaśnego mleka lub maślanki
- i wreszcie: 2 szklanki drobno pokrojonej cukinii (im bardziej Twój szkrab jest wybredny, tym na mniejsze kawałeczki pokrój cukinię)
Sposób wykonania:
- Podgrzej piekarnik do 160°C.
- W misce wymieszaj razem mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i goździki.
- W innej misce wymieszaj mikserem masło, olej, cukier, jajka i maślankę. Miksuj około 2 minut, lub dopóki ciasto nie będzie gładkie. Dodaj pozostałe suche składniki, na samym końcu cukinię.
- Blachę posmaruj masłem i równomiernie wylej na nią ciasto. Piecz 40-45 minut. Jeśli wbijesz wykałaczkę w ciasto a ta pozostanie czysta, nastał czas, aby wyłączyć piekarnik.