Coraz więcej ludzi skłania się ku leczeniu naturalnemu. Nic dziwnego, jest ono bowiem o wiele łagodniejsze, przyjaźniejsze dla organizmu i tańsze. Jeśli nie wiesz, jak używać poszczególnych ziółek, zdaj się na nasze rady. Chętnie doradzimy!
Zioła i poszczególne owoce możemy bez żadnych obaw zasuszyć, ponieważ w trakcie tego procesu w ogóle nie tracą swoich wspaniałych właściwości leczniczych. A jeśli nie masz możliwości uprawiania własnych roślin w ogródku, możesz je zakupić w specjalistycznych sklepach lub w większości aptek. Zapoznaj się razem z nami z niektórymi ziółkami, które mogą Ci pomóc z najczęstszymi problemami zdrowotnymi.
Melisa
Ma dość szerokie zastosowanie. Może pomóc w problemach ze spaniem, obniża ciśnienie krwi, łagodzi migrenę. Zaleca się ją także w przypadku zawrotów głowy, na wzmocnienie wzroku, na opuchlizny reumatyczne, wrzody oraz do płukania gardła w czasie zapalenia migdałków lub dziąseł. Wystarczy zalać łyżeczkę suszonego zioła 250 ml wrzącej wody i pozostawić na krótko do zaparzenia. Pij jedną – dwie filiżanki dziennie.
Dziurawiec
Wyśmienite zioło dla tych, których męczy złe samopoczucie i melancholia. Ta oto roślinka zawiera bowiem substancje, które działają jak naturalny antydepresant. Trzeba go jednak używać długotrwale, czyli przynajmniej dwa miesiące. Potrafi dać znakomitego „kopa” i przywołać optymistyczny nastrój. Stosuje się go również na wszelakie dolegliwości układu pokarmowego. Dwie łyżeczki zalej 250 ml wrzącej wody i pozostaw na 10 minut do zaparzenia. Przecedź i pij dwie – trzy filiżanki dziennie.
Mięta
Boli Cię żołądek? Zjadłaś coś niedobrego albo po prostu coś Ci zaszkodziło? Ugotuj sobie herbatkę miętową! Bardzo pozytywnie wpływa bowiem na trawienie, łagodzi ewentualne skurcze, koi żołądek i działanie jelit. Oprócz tego jest mile widziana w czasie grypy i przeziębienia, zwłaszcza na bóle gardła. Dwie łyżeczki zalej 250 ml gorącej wody i pozostaw do zaparzenia na 5 -10 minut. Możesz ją pić tak często, jak potrzebujesz.
Czarny bez
Mówi się, że ma dosłownie magiczne właściwości. Kwiaty i owoce zawierają ogromną ilość witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, wspaniale wzmacniają odporność i działają przeciw wirusom i bakteriom. Możesz pić syropy z bzu, wina lub jeść marmolady. Znakomicie posłużą Ci także suszone kwiaty bzu. Dwie – trzy łyżeczki zalej wodą w ilości pół litra i mniej więcej na 10 minut pozostaw do zaparzenia. W ciągu dnia możesz wypić dwie – trzy filiżanki herbaty.
Dzika róża
Pamiętasz, jak Twoja mama lub babcia zmuszały Cię do picia herbaty z owoców dzikiej róży? Czy Ci smakowała czy nie, wierz nam, że te damy dobrze wiedziały, co robią! Wszak owoce dzikiej róży są wyśmienitym źródłem witaminy C, która, jak wiesz, wzmacnia odporność. Pokruszone owoce zalej zimną wodą i pozostaw na noc. Potem przecedź mieszankę i pij według potrzeb. W ten sposób zachowasz najwięcej korzystnych substancji.