Wbrew pozorom wykonanie wianka świątecznego z choinkowych gałązek nie jest takie skomplikowane. Wystarczą zapał do pracy i odrobina cierpliwości. Postępuj zgodnie z instrukcją i ciesz się pięknym rezultatem!
Składniki:
1. Słomiana (bądź inna) okrągła baza na której uwijesz wianek
2. Sekator
3. Drucik florystyczny (można zastąpić mocnym sznurkiem)
4. Rożne odmiany iglaków oraz innych roślin które chcemy mieć w naszym wianku
5. Sznurek bądź wstążka na której powiesimy wianek
Przygotowanie:
1. Wykonanie wianka rozpoczynamy od przymocowania pierwszych gałązek do podkładu. Robimy to za pomocą drucika bądź sznurka, owijając podkład i gałązki tak aby się nie ruszały. Gałązki przykładami jak najszczelniej tak aby zasłonić bazę.
2. Kolejne rośliny dokładamy jak dachówki – jedne zachodzą na drugie. Cały czas pamiętając o jak dokładniejszym pokryciu podkładu. 3. Układając wianek pamiętajmy o symetrycznym ułożeniu roślin oraz rozplanowaniu kolorów w naszej dekoracji.
4. Wianek wykańczamy dodając ostatnie gałązki tak aby ich końce znalazły się pod pierwszymi gałązkami. Dodajemy sznurek bądź wstążkę, która posłuż do zawieszenia wianka i gotowe!