Jeszcze się nie spotkałam z dzieckiem, które by nie uwielbiało twarożku waniliowego. Niestety nawet w nim znajdziemy wiele niepożądanych substancji. Postanowiłam więc zrobić go sama, wykorzystując znane mi przepisy, ale ciągle coś było nie do końca w porządku. Do momentu gdy odkryłam idealne proporcje twarogu i śmietany. Ten wyśmienity domowy deser twarogowy można ponadto z powodzeniem wykorzystać jako krem do ciast.
Będziesz potrzebować:
- 1 kostkę tłustego miękkiego twarogu
- 125 ml śmietany kremówki
- 1 cukier waniliowy lub łyżkę domowego cukru waniliowego (do słoiczka należy włożyć laseczkę wanilii, zasypać ją cukrem i zakręcić. Po około 14 dniach aromatyczny domowy cukier waniliowy będzie gotowy),
- 1 łyżkę cukru pudru
- dla chętnych kakao
Przygotowanie:
Cukier waniliowy wsypać do śmietany i ubić ją na sztywną pianę. Następnie powoli dodać twaróg i cukier. Gotowe!
Jeżeli lubisz twarożek o smaku kakaowym – dodaj do gotowego deseru kakao.
Gotowy krem przełożyć do kubeczków i przechowywać w lodówce (nie dłużej niż 5 dni). Z podanych składników przygotujesz około 3 kubeczków po jogurcie kremu.
Nie bój się poeksperymentować – dodaj do twarożku tartą czekoladę i deser straciatella gotowy, albo zamieszaj z truskawkami i rozkoszuj się różowym kremem.
Smacznego!
Mama Oleńki, Kasia :-)