Świeże owoce i warzywa dobrej jakości możemy bardzo łatwo zepsuć nieumiejętną obróbką termiczną w kuchni. Zapomnij o smażeniu, przygotowywaniu ciężki potraw, tłustych sosów itd. Spróbuj gotować troszkę inaczej, lepiej!
Schowaj wszystkie patelnie i uśmiechnij się do zwykłych garnków. Gotuj w wodzie lub na parze. Jeśli lubisz, gdy jedzenie jest chrupiące, możesz zdecydować się na krótkie grillowanie (np. na grillu elektrycznym) lub pieczenie. Staraj się unikać przypraw, małe dzieci nie powinny jeść pikantnych potraw. Postaw na zielone zioła, najlepiej świeże, choć i suszone są dobre. Poza tym warto wykorzystać kminek mielony i słodką paprykę.
Uwaga na cebulę i czosnek
Warzywa takie jak cebula i czosnek dodają intensywnego smaku, jednak dla maluchów mogą być ciężkie do strawienia. W szczególności rozłożenie czosnku jest sprawdzianem dla wątroby. Nie gotuj warzyw dłużej niż jest to konieczne. Szkoda wszystkich witamin, które znikają wraz z wodą i wysoką temperaturą. Wodę po gotowaniu warzyw możesz jeszcze wykorzystać – do ugotowania ryżu czy kaszy. Nie tylko uratujesz trochę cennych składników spożywczych, ale w naturalny sposób poprawisz również smak potrawy.
Ucz dziecko pomagać w kuchni
Jeśli Twój maluszek ma już 4 lub 5 lat możesz powoli uczyć go jak przygotować potrawy. Oczywiście nie ugotuje od razu schabowego, ale może nauczy się przygotować kanapki. Dzieci bardzo chętnie pomagają w kuchni i lubią bawić się jedzeniem. Po wspólnym gotowaniu możecie razem posprzątać, by maluch przyzwyczajał się do przyszłych obowiązków w domu.
Wydaje Ci się, że 5-latek jest za mały żeby używać noża? Krojenie nie jest oczywiście najlepszym pomysłem, ale tępy nóż do smarowania masłem (są nawet drewniane wersje) nie powinien być zagrożeniem, zwłaszcza pod Twoim nadzorem. Jeśli jednak boisz się, że dziecko zachce później samo bawić się prawdziwym nożem, przydziel mu inne zadania. Są przecież również prace, które Twoje dziecko może wykonywać: przesypywanie suchych składników, mieszanie, rozpakowywanie produktów czy mycie warzyw.
Naucz dziecko ładnie jeść
Maluchy potrafią być wielkim wyzwaniem jeśli chodzi o akceptację jedzenia. Nie tylko mają trudności z tym, żeby jeść bez robienia większego bałaganu, ale również bardzo skrupulatnie kontrolują każdy kęs. Posiłek musi dla nich wyglądać atrakcyjnie. Nie tylko kolory i konsystencja są ważne, ale również smak i barwa składników. Nie zapomnij też o tym, że sposób serwowania to podstawa. Jeśli posiłek nie spodoba się maluchowi tuż po podaniu, możesz mieć problem z nakarmieniem go.
Z tych najgorszych, najmniej ulubionych warzyw nie musisz zawsze gotować zupy czy blenderować ich na puree. Dzieci bardzo lubią pasty do kanapek i pesto. Niektóre niejadki nie lubią, gdy miesza się składniki. Obserwuj swojego malucha, może nie warto dawać mu sałatkę, skoro mu nie smakuje? Spróbuj raz nie mieszać warzyw i podać wszystkie na kupkach na trójdzielnym talerzu. Zobaczysz co jest tym niepożądanym składnikiem sałatki. Nie zniechęcaj się, gdy maluch regularnie odmawia wcinania. Z czasem przyzwyczai się do nowych smaków, głód zawsze wygrywa :)