Im dzieci są starsze, tym więcej masz możliwości w kuchni. Możesz popuścić wodze fantazji i zacząć wyczarowywać prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej. A ponieważ wiemy, że dzieci czasami nie reflektują na mięsko, proponujemy kilka interesujących pomysłów na to, jak umilić im mięsne posiłki!
Płatki owsiane z mięsem
(od ukończonego 7. miesiąca)
Składniki: kawałki mięsa kurczaka, 2 łyżki płatków owsianych, oliwa z oliwek, marchew, pietruszka, 3 dl wody dla niemowląt
Wykonanie: W wodzie ugotuj mięsko kurczaka wraz z marchwią i pietruszką, potem wyciągnij mięso i jarzynę. Płatki owsiane przepłucz pod bieżącą wodą i dodaj do kurzego wywaru. Ciągle mieszając gotuj około 15 minut. Wymieszaj z pokrojonym mięsem i jarzyną. Dopraw do smaku dwiema lub trzema kroplami oliwy z oliwek.
Przecier warzywny z mięsem
(od ukończonego 7. miesiąca)
Składniki: 1 ziemniak, 2 łyżki drobno pokrojonego chudego mięsa, kawałek kalarepy, marchew, kawałek brokuła, kilka krążków młodego pora, szczypta mielonego kminku, oliwa z oliwek, 2 łyżki mleka niemowlęcego.
Wykonanie: Oczyść jarzynę, umyj ją i pokrój na małe kawałki. Ugotuj wraz z pokrojonym w kostkę ziemniakiem i szczyptą mielonego kminku na miękko. Rozgnieć widelcem, dolej mleko dla niemowląt i kilka kropel oliwy z oliwek. Wymieszaj. Na koniec dodaj do purée warzywnego drobno pokrojone, ugotowane mięso.
Niemowlęcy gulasz z mięsem
(od ukończonego 1. roku)
Składniki: 50 g mięsa indyczego, 40 g ziemniaków, 20 g groszku, natka pietruszki, oliwa z oliwek, 3 dl wody dla niemowląt
Wykonanie: Umyte mięso pokrój na małe kawałki, podlej wodą i uduś na półmiękko. Dodaj pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i marchew, groszek i ugotuj. Dopraw do smaku dwiema lub trzema kroplami oliwy z oliwek i posiekaną natką a w razie potrzeby rozgnieć widelcem lub zmiksuj.