Kulinaria

Ryż na talerzyku dziecka

Ryż jest bardzo popularnym dodatkiem, znakomicie nadaje się zarówno do mięsa, warzyw, jak i do przygotowania na słodko z owocami. Smakuje nawet lekko oprószony samym cynamonem. Dzieciom można wprowadzać ryż do jadłospisu po 6. miesiącu życia. Jest to bardzo bogaty w składniki pokarmowe produkt. Niełuskane ziarenko ryżu zawiera bowiem wodę, cenne białka, tłuszcz, skrobię, celulozę i cały wachlarz witamin z grupy B.

Domem ryżu jest tropikalna Azja Południowa a obok pszenicy i żyta to właśnie ryż jest najważniejszym zbożem na świecie. Najbardziej wartościowy jest naturalny brązowy ryż. Łuskany ryż jest pozbawiony warstw powierzchniowych zawierających minerały i witaminy z grupy B. W pozostałej części ziarna zawiera dużo węglowodanów i małą ilość białka. Złotym środkiem jest tzw. ryż paraboidalny, który zachowuje 80% cennych składników odżywczych.

Jak przygotować ryż małym stołownikom, aby go nie odmówili?

Biobudyń morelowo-ryżowy

(od 6. miesiąca)

Składniki: ½ szklanki bioryżu, 1 i ½ szklanki wody dla niemowląt, 2 – 3 morele (mogą być również kompotowe), odrobina mleka mamy lub modyfikowanego.

Wykonanie: ryż dokładnie przepłucz pod bieżącą woda i ugotuj w wodzie dla niemowląt do miękkości. Po odstawieniu zmiksuj go blenderem na gładki przecier, dodaj morele rozgniecione widelcem, odrobinę mleka mamy lub modyfikowanego i dokładnie wymieszaj.

Wołowina z brązowym ryżem

(od 12. miesiąca)

Składniki: kawałek chudej wołowiny, szczypta mielonego kminku, ok. 250 ml wody dla niemowląt, ½ szklanki bielonego ryżu natural, 1 marchew, garść groszku, kawałek cukinii, garść startego twardego sera, szczypta natki pietruszki.

Wykonanie: Mięso pokrój na bardzo małe kawałki, podlej wodą dla niemowląt, dopraw szczyptą mielonego kminku i ugotuj do miękkości. Kiedy mięso będzie niemal ugotowane, dodaj ryż i drobno pokrojoną zieleninkę. Podgotuj, w razie potrzeby dolej jeszcze wody dla niemowląt. Na koniec posyp pietruszką i startym serem.

Przecier brokułowo-marchwiowy z ryżem

(od 6. miesiąca)

Składniki: 2 – 3 różyczki brokułów, 1 mniejsza marchew, ok. 150 ml mleka mamy lub modyfikowanego, 2 – 3 łyżki kaszki ryżowej dla niemowląt, 2 – 3 krople oliwy z oliwek, ok. 100 ml wody dla niemowląt i jedno ugotowane żółtko

Wykonanie: umyj brokuły, oczyść marchew i zetrzyj na małych oczkach na tarce. Podduś do miękkości w małej ilości wody dla niemowląt, dodaj ugotowane żółtko i widelcem rozgnieć wszystko na przecier. Mleko mamy lub modyfikowane wymieszaj z kaszką ryżową i dodaj do zieleninki. Na koniec dodaj 2 – 3 krople oliwy z oliwek.

Poprzedni artykułNastępny artykuł

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *