Kulinaria

Smakołyki na grilla

Czeka nas jeszcze niejeden ciepły wieczór, dlatego warto skorzystać z lata i przysiąść
z rodziną wieczorem na świeżym powietrzu. Dobrze by było zjeść przy tym coś pysznego, nie sądzicie? Wypróbujcie nasze przepisy na smakołyki z grilla.

Łosoś z dyniowym puree

Składniki:
  • 4 filety z łososia
  • 1 dynia
  • 1 cytryna
  • 1 grejpfrut
  • sól
  • biały pieprz lub pieprz cytrynowy
  • gałka muszkatołowa
  • kminek mielony
  • cukier trzcinowy
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:
  1. Filety z łososia natrzyj solą i pieprzem z obu stron. Zetrzyj skórkę z cytryny i wraz z wyciśniętym sokiem wymieszaj w misce z oliwą z oliwek. Do naczynia włóż filety tak, by zostały zanurzone w marynacie i wstaw na 3 godziny do lodówki.
  1. Rozpal grilla. Dynię obierz, wyjmij pestki i pokrojoną w większe kawałki owiń folią aluminiową. Piecz na grillu ok 1,5 godziny.
  1. Upieczoną dynię rozdrobnij mikserem i przypraw solą, pieprzem, cukrem trzcinowym , kminkiem mielonym, gałką muszkatołową oraz sokiem wyciśniętym z grejpfruta. Całość wyłóż na patelnię z metalową rączką i postaw na grillu. Łososia wyjmij z marynaty i piecz na grillu 3 min z każdej strony.

Boxy na jídlo PL

Szaszłyki wieprzowe w musztardzie dijon

Składniki:
  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 gałązek rozmarynu
  • 3 liście laurowe
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Łopatkę umyj i pokrój w kostki o wielkości 3 x 3 cm. Kawałki mięsa przypraw solą i pieprzem i włóż do miski.
  2. Musztardę wymieszaj z oliwą z oliwek i posiekanym rozmarynem i liściem laurowym. Szalotkę i czosnek pokrój w drobną kostkę po czym dodaj do powstałej marynaty.
  3. Mięso narzyj marynatą i przykryte wstaw do lodówki na 4 godziny.
  4. Kawałki mięsa nabij na szpikulec do pieczenia tworząc szaszłyki i piecz na rozgrzanym grillu 8-9 min obracając co jakiś czas.

Ziemniaczane talarki z tymiankiem

  • 8 dużych ziemniaków
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • kminek mielony
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki umyj obierz, pokrój w talarki o średnicy 1 cm i przypraw solą i pieprzem.
  2. W moździerzu rozetrzyj rozmaryn i kminek, po czym dodaj oliwę z oliwek.
  3. Talarki przełóż do miski, wymieszaj z marynatą po czym przykryj całość i wstaw na 24 godziny do lodówki.
  4. Następnego dnia piecz talarki na rozpalonym grillu ok. 4 min z każdej strony.

Bakłażan z serem bałkańskim

Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 12 pomidorków cherry
  • 20 liści bazylii
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 100 g sera bałkańskiego
  • 1 garść ziaren słonecznika
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Bakłażany pokrój w plastry o jednakowej szerokości i lekko osól.
  2. Bazylię posiekaj drobno i wymieszaj z oliwą z oliwek. W powstałej marynacie zanurz plastry bakłażanu i odstaw całość na ok. 2 godziny.
  3. Zamarynowane plastry bakłażanu piecz na rozgrzanym grillu ok. 2-3 min z każdej strony. W tym samym czasie na tacce do grillowania piecz pokrojone na połówki pomidorki cherry.
  4. Na talerzu ułóż plastry bakłażana. Pokryj je pokrojonym w kostki serem bałkańskim i pomidorkami cherry. Całość posyp ziarnami słonecznika i skrop oliwą z oliwek.

Tip bakłażany

Poprzedni artykułNastępny artykuł

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *