Kulinaria

Warzywa w pożywieniu – tak, że Twoje dziecko ich nawet nie zauważy

4 przepisy na smaczne i niewyszukane warzywne smakołyki

Wiesz, jak przechytrzyć wybrednego bobasa, którzy pozostawia na skraju talerza niezjedzoną porcję jarzyny? Przygotuj mu jego ulubione smakołyki i wkomponuj w nie szczyptę zdrowia.

Przygotowaliśmy dla Ciebie 4 doskonałe przepisy kulinarne na smaczne potrawy, w których Twój szkrab z pewnością nie rozpozna smaku ani wyglądu warzyw.

Tajemnicze smoothie / koktajl

 

Nadaje się na przekąskę. Orzeźwiająca odmiana od klasycznego masła orzechowego albo galaretki. Twoje dzieciątko ledwie zarejestruje smak szpinaku, wkomponowanego w smak owoców w koktajlu owocowym.

Będą potrzebne:

  • 1 szklanka mleka lub płynnej kaszki na mleku (na gęstszy koktajl)
  • 1 szklanka mrożonych jagód (lub borówek czy innych owoców jagodowych)
  • 1 łyżka nasion Chia
  • tajny składnik: garść szpinaku

Sposób przygotowania:

Przygotowanie jest naprawdę łatwe. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj blenderem. Jeśli chcesz przygotować zapas koktajlu, możesz wziąć podwójną lub potrójną ilość i zamrozić gotowy koktajl.

Nasza rada:

Aby ulepszyć smak napoju, możesz dodać też olej kokosowy, trochę miodu lub jogurtu albo siemię lniane.

shopping basket

Naleśniki z marchwią i cukinią

 

Potrzebne będą:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru cynamonowego
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • tajny składnik: marchew i cukinia – oczyszczone i drobno starte

Taka ilość wystarczy na 10-15 naleśników, w zależności od wielkości.

Sposób przygotowania:

Przygotuj w misce klasyczne ciasto na naleśniki. Zmieszaj mąkę, jajka, mleko, cukier waniliowy i cynamonowy oraz gałkę muszkatołową. Potem dodaj tajny składnik: marchew i cukinię. Warzywa wcześniej krótko przegotuj, aby zmiękły. Naleśniki usmaż, jak zwykle. Na końcu możesz je posmarować masłem, miodem, rozgniecionymi świeżymi owocami, dżemem albo syropem klonowym.

Nasza rada:

Staraj się zetrzeć marchew i cukinię na naprawdę małe kawałeczki. Zwiększysz prawdopodobieństwo, że skrzat niczego nie zauważy a naleśniki będą mu smakować tak, jak klasyczne owocowe albo czekoladowe.

 

 Tajemnicze muffinki

 

Będziesz potrzebować:

Suche składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ¾ łyżki sody oczyszczonej
  • ½ łyżki soli
  • ¼ łyżki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżki cynamonu

Pozostałe składniki:

  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki masła
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ½ szklanki soku jabłkowego albo deserku jabłkowego
  • 1 średnia marchew
  • ½ szklanki jogurtu
  • 2 i ½ szklanki purre z warzyw

Nie przestrasz się ilości składników. Wykonanie jest naprawdę bardzo proste.

Sposób wykonania:

  1.  Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. W misce wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki.
  3. Osobno zmieszaj mikserem cukier, masło, jajka i cukier waniliowy.
  4. Do masy dodaj puree (jabłeczne i warzywne), marchew i jogurt.
  5. Dodaj na koniec mieszankę suchych składników i mieszaj do czasu uzyskania gładkiej masy.
  6. Wyłóż ciasto na blachę do muffinek i piecz około 20 minut w temperaturze 180-190° C. Prawidłowo upieczone muffiny są jasnobrązowe. Po nakłuciu wykałaczka pozostanie czysta.

Muffinki pozostaną świeże po zamrożeniu. Do 3 miesięcy!

Nie bój się, że będą smakować zbyt “warzywnie”. Smak zagłuszy jabłko i cynamon.

 

 Zdrowe ciasto czekoladowo – cukiniowe

 

Jeśli cukinia jest Twoim ulubionym warzywem ale nie przypadła do gustu Twojemu maluszkowi, docenisz ten oto prościutki przepis na ciastko… z cukinią! Istnieje w ogóle jedzenie, do którego nie pasowałaby czekolada? Poniższe ciastko czekoladowe jest wilgotne i leciutko pikantne dzięki cynamonowi i goździkom, które zaskakująco dobrze komponują się z cukinią. Wypróbuj więc razem z nami kolejny z niebanalnych przepisów z nowoczesnej książki kucharskiej.

 

Składniki

  • 2 i ½ szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki zmielonych goździków
  • ½ szklanki miękkiego masła
  • 1 i ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • ½ szklanki kwaśnego mleka lub maślanki
  • i wreszcie: 2 szklanki drobno pokrojonej cukinii (im bardziej Twój szkrab jest wybredny, tym na mniejsze kawałeczki pokrój cukinię)

Sposób wykonania:

  1. Podgrzej piekarnik do 160°C.
  2. W misce wymieszaj razem mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i goździki.
  3. W innej misce wymieszaj mikserem masło, olej, cukier, jajka i maślankę. Miksuj około 2 minut, lub dopóki ciasto nie będzie gładkie. Dodaj pozostałe suche składniki, na samym końcu cukinię.
  4. Blachę posmaruj masłem i równomiernie wylej na nią ciasto. Piecz 40-45 minut. Jeśli wbijesz wykałaczkę w ciasto a ta pozostanie czysta, nastał czas, aby wyłączyć piekarnik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poprzedni artykułNastępny artykuł

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *