Zabawne halloweenowe przysmaki dla dzieciaków

IMG_0086

DOMINIKA ZIELIŃSKA

Feedo.pl zajmuję się opieką nad blogiem i social media.
Prywatnie jestem mamą 7-letniej Mii.

Z roku na rok Halloween jest coraz bardziej popularnym zwyczajem. Coraz częściej można zobaczyć przystrojone w dynie i duszki ulice i domy i coraz częściej nasze domy odwiedzane są przez małych przebierańców w poszukiwaniu cukierków. Jeśli jesteś fanem tego święta i planujesz przygotować dla dzieci halloweenową imprezkę mamy dla Ciebie kilka prostych kulinarnych inspiracji.

Naleśniki z sową czarodziejką

Już podczas śniadania możesz wprowadzić magiczny nastrój przygotowując urocze naleśniki z czarodziejską sową. Ta propozycja spodoba się zwłaszcza maluchom, które mogą nie przepadać za bardziej strasznymi stworkami.

Do przygotowania naleśników będziesz potrzebować: 250g mąki pszennej, 4 jajka, 1/2 litra mleka, łyżeczkę soli, łyżkę cukru oraz 50g roztopionego masła. Gotowe naleśniczki udekoruj owocami: oczka zrób z bananów i borówek, skrzydła z jabłka, dziobek i dynie z mandarynki a kapelusz z suszonych śliwek.

Potworne kanapki

Starszym dzieciom możesz przygotować na śniadanie kanapki potworki. Aby tego dokonać wystarczy przekroić lub rozerwać kromkę chleba w połowie tworząc przerażającą paszczę, z której będzie wystawał jęzor zrobiony z plasterka wędliny. Oczy wytnij z żółtego sera i oliwek. Talerz możesz ozdobić oliwkowymi pająkami i śmiesznymi dyniami z marchewek.

Parówkowe mumie

Aby zrobić te urocze mumie wystarczy wyciąć paski z gotowego ciasta francuskiego i owinąć nimi parówki lub frankfuterki. Na jednym końcu parówki koniecznie zostaw większą przestrzęń gdzie umieścisz oczy zrobione np. z kawałka sera i czarnych oliwek. To one nadadzą tej prostej potrawie halloweenowy klimat.

Owinięte parówki wkładamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.

Krwiste klopsiki

Obiadową alternatywą dla parówek są klopsiki. Stworzysz je z ulubionego mięsa mielonego, np. indyka lub kurczaka zmieszanego z bułką tartą i roztrzepanym jajkiem. Klopsiki ugotuj w wywarze z warzyw. Również tutaj nie zapomnij o dodaniu mumiom oczu.

W przypadku starszych dzieci możesz pokusić się o bardziej halloweenowy klimat potrawy polewając danie czerwono krwistym keczupem.

Uduchowiona pizza

Wśród hallowynowych obiadków hitem będzie halloweenowa pizza. Przygotuj pizzę wg ulubionego przepisu swoich dzieci i ozdób ją duszkami i pająkami.

Duchy przygotowujemy wycinając kształt w mozarelli lub innym serze w białym kolorze. Oczka i buzię oraz czarne tarantule tworzymy z oliwek.

Potworne spagetti

Kolejnym prostym halloweenowym obiadkiem jest spagetti. Wystarczy makaron, ulubiony sos, ser, kilka warzyw i Twoja wyobraźnia. Poszelej i zrób potrawie niesamowite czerwone oczy z pomidorów, roztapiający się, serowy nos, czy też ostre oliwkowe zęby.

Możesz też namówić dzieci, aby one same przygotowały rozłoszczonego kluskowego potwora.

Burgery z innego wymiaru

Kto z nas nie chciałby się wgryźć w porządną kanapkę. Co jednak gdy z tej kanapki wystają ostre zębiska, wytrzeszczone oczy i długi, zielony jęzor.

Te smieszne burgery będą wspaniałym daniem dla starszych dzieci i rozbawią je do łez.

Za pomocą wykałaczek umieść na bułkach oczy z nadziewanych zielonych oliwek. Pomiędzy bułkami powinien znaleźć się oczywiście kotlet, dwa plasterki pomidora, które będą ustami, serowe zęby polane ketchupem oraz długi plasterem ogórka imitujący język.

Szpony Baby Jagi

Te ciastka weszły już do klasyki halloweenowych wypieków. Aby je wykonać będziesz potrzebować: 225 g masła, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżeczkę ekstraktu migdałowego i jedną waniliowego, 2 i 2/3 szklanki mąki, jedną łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli oraz migdały.

Składniki zagnieć i wsadź do lodówki na 30 minut. Ze schłodzonego ciasta ulep ciastka w kształcie palców. Pamiętaj o zrobieniu delikatnych nacięć na zgięciach palca oraz umieszczeniu na czubku migdała.

Ciastka piecz w nagrzanym do 200ºC piekarniku przez 10 minut.

Zębate jabłuszka

Zdrową i słodką przekąską będą te urocze zębate jabłuszka. Umyte jabłko pokrój w półksiężyce i wykrój na środku szczelinę na buzię. Wnętrze “buzi” posmaruj masłem orzechowym. Językiem może być truskawka lub inny czerwony owoc. Ząbki stworzysz nabijając jabłko pestkami słonecznika lub migdałami w płatkach. Oczy potworka stwórz z wyciętych z jabłka kółeczek i rodzynek lub z czekoladowych czipsów lub pianek.

Owocowe straszydła

Z owoców możesz wyczarować różne cuda. Kluczem do stworzenia “potwornej” potrawy jest po prostu dodanie oczu. Możesz zrobić je z kawałków suszonych śliwek, rodzynek, sosu czekoladowego lub posypki do ciast.

Zabawne bananowe duchy powstaną jeśli przekroisz banany w pół postawisz je na talerzu w pionie i dodasz im oczarne oczka i buźki.

Mandarynki doskonale imitują halloweenowe dynie. Na nieobranych możesz namalować markerem dyniową buźkę a pozbawione skórki ozdób kawałkami łodygi i liśćmi selera naciowego.

Halloweenowe przekąski

Jeżeli nie masz czasu na gotowanie, ale chcesz stworzyć dla dzieci urocze halloweenowe przekąski spróbuj wspomóc się wykrawaczkami w kształcie duszków, czarownic, czy dyń. Wykrawać możesz warzywa, wędliny, sery, ciastka czy chleb.

Innym sposobem na stworzenie klimatu na stole jest kupienie gotowych produktów nawiązujących do Halloween kształtem lub kolorem. Znajdź w sklepie popularne chrupki duszki, żelki w kształcie gąsienic czy też lizaki w kształcie czarownic i dyń.

I pamiętaj każde jedzenie będzie wyglądało “strasznie” i uroczo jeśli dodamy mu “oczy”!

Napisz w komentarzu, którą z naszych inspiracji spróbujesz zrobić i wyślij nam zdjęcie efektu końcowego lub dania wykonanego wg własnego pomysłu!

Poprzedni artykułNastępny artykuł

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *