Od dłuższego czasu nie zamieszczaliśmy nowych przepisów dla naszych milusińskich. Postanowiliśmy to naprawić. Przekonaj się, jakie pyszności możesz przyrządzić w domu. Z pełnym brzuszkiem wszystko wydaje się przecież lepsze :-)
Przecier z patisona
(po skończonym 6. miesiącu życia)
Składniki: kawałek patisona, 1 ziemniak, 150 ml mleka matki lub modyfikowanego, szczypta mielonego kminku, szczypta drobno posiekanego kopru, łyżeczka oliwy z oliwek, 100 ml wody dla niemowląt.
Przygotowanie: Patison obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Ziemniak obrać i pokroić na małe kawałki. Warzywa zalać wodą dla niemowląt, dodać kmin i ugotować.
Miękkie warzywa rozgnieść widelcem lub zmiksować wraz z wodą, w której się gotowały.
Dodać mleko, posiekany koper i oliwę.
Patison można zastąpić cukinią.
Przecier warzywny z ziemniakiem
(po skończonym 6. miesiącu życia)
Składniki: 1 większy ziemniak, 1 marchewka, garść świeżego lub mrożonego zielonego groszku, kawałek kalarepy, 3 łyżki mleka matki lub modyfikowanego, 3-4 krople oliwy z oliwek, szczypta mielonego kminu.
Przygotowanie: Ziemniak obrać, umyć i pokroić na małe kawałki.
Marchew obrać, umyć i pokroić na plastry, kalarepę na małe kawałki.
Wszystkie warzywa ugotować wraz z ziemniakiem w niewielkiej ilości wody dla niemowląt z dodatkiem szczypty kminu.
Do ugotowanych miękkich warzyw dodać oliwę i mleko. Rozgnieść widelcem lub w razie potrzeby zmiksować.
Indyk z ryżem i ogórkiem
(po skończonym 8. miesiącu życia)
Składniki: 100 g mięsa z piersi indyka, 4 łyżki ugotowanego ryżu, kawałek ogórka (sam miąsz bez pestek), 3-4 kropli oliwy z oliwek, szczypta drobno posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie: Mięso z indyka umyć, pokroić na małe kawałki i ugotować w niewielkiej ilości wody dla niemowląt. Miękkie mięso drobno posiekać, zmieszać z ugotowanym ryżem i pokrojonym ogórkiem, dodać oliwę i natkę pietruszki.
Pasta marchewkowa
(po skończonym 8. miesiącu życia)
Składniki: 1 marchew, 2 łyżeczki margaryny, szczypta mielonego kminu, pieczywo
Przygotowanie: Surową marchew zetrzeć na tarce o bardzo małych oczkach, dodać margarynę i mielony kmin. Pastę nakładać na pokrojone na pieczywo.
Sałatka owocowa
(po skończonym 18. miesiącu życia)
Składniki: pół jabłka, pól brzoskwini, 1-2 morele, pół banana, 2-3 winogron bez pestek, kilka kropli soku z cytryny.
Przygotowanie: Owoce starannie umyć i pokroić na małe kawałki. Winogrona także pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie owoce delikatnie zamieszać w salaterce i skropić sokiem z cytryny. W razie potrzeby posypać cukrem trzcinowym.
Od dłuższego czasu nie zamieszczaliśmy nowych przepisów dla naszych milusińskich. Postanowiliśmy to naprawić. Przekonaj się, jakie pyszności możesz przyrządzić w domu. Z pełnym brzuszkiem wszystko wydaje się przecież lepsze :-)