микрозайм на карту займы мигкредит
Kulinaria

13 pysznych przepisów na pierwsze dania dla twojego dziecka

Zaczyna ci brakować pomysłów na pierwsze stałe pokarmy w diecie dziecka? Nie bój się poeksperymentować. Oto 13 przepisów na zdrowe i niedrogie dania dla dzieci po skończonym 4. miesiącu życia.

Przecier z marchewki

Składniki:

  • marchew
  • woda
  • wywar z kminu lub kopru włoskiego

sok pomarańczowy (u dzieci do 1. roku życia lepiej zastąpić go sokiem jabłkowym; cytrusy wprowadzamy do diety nieco później)

Marchew obrać, umyć i pokroić na plastry. Zalać wrzącą wodą dla niemowląt i gotować aż zmięknie. Ugotowaną marchew zmiksować i przecedzić.

Rada: Dzieciom, które miewają kolki można ugotować marchew w wywarze z kminu lub kopru włoskiego. Dla poprawy smaku można dodać kilka kropli soku pomarańczowego.

Przecier z brokułów

Składniki:

  • brokuł
  • woda
  • wywar z kminu lub kopru włoskiego

Do przyrządzenia pierwszego przecieru z brokułów najlepiej użyć świeżych, młodych różyczek o delikatniejszym smaku. Brokuły zalać wrzącą wodą dla niemowląt i gotować aż zmiękną. Następnie zmiksować i przecedzić.

Rada: Brokuły można ugotować na parze – w specjalnym garnku lub na durszlaku. Wówczas ugotowane brokuły miksujemy dodając wodę dla niemowląt a następnie przecedzamy. Zamiast wody można użyć wywaru z kminu lub kopru włoskiego

Przecier z dyni

Składniki:

  • dynia
  • woda

Dynię obrać, wydrążyć, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Zalać wrzącą wodą dla niemowląt i ugotować. Następnie zmiksować i przecedzić.

Rada: Konsystencja przecieru zależy od wieku dziecka. Z początku przyrządzamy przecier gładszy i rzadszy.

Sok z marchwi

Składniki:

  • marchew
  • woda

Marchew zetrzeć na drobnej tarce, zalać wodą dla niemowląt i pozostawić na około 20 minut. Następnie przecedzić przez gazę.

Rada: Lepiej skorzystać ze szklanej tarki. Tarka metalowa może pozostawić nieprzyjemny metaliczny posmak.

Marchewka z ziemniakiem

Składniki:

  • marchew
  • ziemniak
  • woda
  • wywar z kminu lub kopru włoskiego

sok pomarańczowy (u dzieci do 1. roku życia lepiej zastąpić go sokiem jabłkowym; cytrusy wprowadzamy do diety po skończeniu 1. roku życia)

Marchew obrać, umyć i pokroić na plastry. Zalać wrzącą wodą dla niemowląt i gotować. Po kilku minutach dodać obrane i umyte ziemniaki pokrojone na kawałki tej samej wielkości. Miękkie warzywa zmiksować i przecedzić.

Przecier z brokułów z ziemniakiem

Składniki:

  • brokuł
  • ziemniak
  • woda
  • wywar z kminu lub kopru włoskiego
  • Świeże, młode różyczki brokuła umyć, zalać wrzącą wodą dla niemowląt i gotować.  Po kilku minutach dodać obrane i umyte ziemniaki pokrojone na kawałki tej samej wielkości. Miękkie warzywa zmiksować i przecedzić aby uzyskać gładki przecier.

Rada: Posiłek, który podajemy dziecku powinien mieć odpowiednią temperaturę. Nie powinien być zbyt gorący ani za zimny.

Marchewka z ziemniakiem i zielonym groszkiem

Składniki:

  • marchew
  • ziemniak
  • zielony groszek
  • woda
  • wywar z kminu lub kopru włoskiego

Marchew obrać, umyć i pokroić na plastry. Zalać wrzącą wodą dla niemowląt i gotować. Po kilku minutach dodać obrane i umyte ziemniaki pokrojone na kawałki tej samej wielkości oraz umyty groszek. Miękkie warzywa zmiksować i przecedzić.

Rada: Starszemu dziecku (od 7. miesiąca życia) można dodać do tego dania kilka kropli wysokiej jakości oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.

Marchewka z ziemniakiem i szpinakiem

Składniki:

  • marchew
  • ziemniak
  • młode liście szpinaku
  • woda
  • wywar z kminu lub kopru włoskiego

sok pomarańczowy (u dzieci do 1. roku życia lepiej zastąpić go sokiem jabłkowym; cytrusy wprowadzamy do diety po skończeniu 1. roku życia)

Marchew obrać, umyć i pokroić na plastry. Zalać wrzącą wodą dla niemowląt i gotować. Po kilku minutach dodać obrane i umyte ziemniaki pokrojone na kawałki tej samej wielkości. Kiedy warzywa będą niemalże miękkie dodać umyty szpinak. Ugotowane warzywa zmiksować i przecedzić.

Rada: Małym niejadkom można do dania dodać sok pomarańczowy lub tarte jabłko.

Kalarepka z koprem włoskim

Składniki:

  • młoda kalarepa
  • świeży młody koper włoski
  • woda

Kalarepę umyć i pokroić na kawałki tej samej wielkości, zalać wodą dla niemowląt i gotować. Koper włoski umyć, pokroić na małe kawałki i dodać do kalarepy. Można dodać również liście. Ugotowane warzywa zmiksować i przecedzić.

Rada: Dzieciom warto przyrządzać dania ze słodkiej odmiany kopru włoskiego. Inne odmiany bywają zbyt aromatyczne lub gorzkawe.

Przecier z selera (dla dzieci bez alergii)

Składniki:

  • seler
  • woda

Obrany i umyty seler pokroić na kawałki tej samej wielkości zalać wodą dla niemowląt i gotować. Miękki seler zmiksować i przecedzić. Seler można także ugotować na parze, krojąc go uprzednio na plastry.

Rada: Starszemu dziecku (od mniej więcej 7. miesiąca życia, lub od momentu pojawienia się pierwszych ząbków) można ugotowany seler rozgnieść widelcem. Seler można podawać z chudym, lekkostrawnym mięsem (z kurczaka, indyka, królika), będącym idealnym źródłem żelaza.

Przecier z dyni z ziemniakiem

Składniki:

  • dynia
  • ziemniak
  • wywar z kminu lub kopru włoskiego
  • natka pietruszki

Dynię obrać, wydrążyć, oczyścić z nasion i pokroić na kostki. Zalać wrzącą wodą dla niemowląt i gotować razem z obranym i umytym ziemniakiem. Miękkie warzywa przetrzeć przez sito.

Rada: Jeżeli dziecko nie chce jeść przecieru można przyrządzić rzadszą wersję dania – zupkę. Można do niej dodać gotowane żółtko. Warto również zacząć dodawać do dań delikatne zioła (np. natkę pietruszki).

Przecier z dyni z jabłkiem

Składniki:

  • dynia
  • jabłko
  • woda

sok pomarańczowy lub mandarynkowy (u dzieci do 1. roku życia lepiej zastąpić go sokiem jabłkowym; cytrusy wprowadzamy do diety po skończeniu 1. roku życia)

Dynię obrać, wydrążyć, oczyścić z nasion i pokroić na kostki. Zalać wrzącą wodą dla niemowląt i gotować razem z obranym, umytym i pokrojonym jabłkiem. Po ugotowaniu przetrzeć przez sito.

Rada: Jabłko można zastąpić innym owocem (brzoskwinią, mango, morelą). Pamiętajmy, że zbyt wczesne wprowadzenie do diety dziecka słodkich owoców może spowodować niechęć do spożywania warzyw.

Przecier z warzyw

Składniki:

  • marchew
  • ziemniak
  • por
  • wywar z kminu lub kopru włoskiego
  • natka pietruszki

Marchew obrać, umyć i pokroić na plastry. Zalać wrzącą wodą dla niemowląt i gotować. Po kilku minutach dodać obrane i umyte ziemniaki pokrojone na kawałki tej samej wielkości oraz niewielką ilość pokrojonego na krążki pora. Miękkie warzywa zmiksować i przecedzić.

Rada: Pierwsze dania z warzyw należy przygotowywać dziecku z maksymalnie trzech różnych składników. Można wymyślać różne ich kombinacje i proponować dziecku ciągle nowe smaki.

Życzymy smacznego!

Poprzedni artykułNastępny artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *