Kulinaria

3 łatwe przepisy na truskawkowy zawrót głowy

Sezon na truskawki jeszcze trwa i każda mama wie, że truskawki to ulubiony owoc większości dzieci. Przedstawiamy przepisy na pyszne desery z truskawką w roli głównej.

Kremowy sernik

Składniki:

Spód:

  • 170 g herbatników maślanych
  • 80 g masła

Masa serowa:truskawka

  • 600 g mascarpone
  • 1 mała śmietana 18 %
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 cytryna

Warstwa truskawkowa:

  • 300 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Spód:

Formę tortową wysmaruj masłem. Herbatniki rozdrobnij i połącz z resztą masła. Powstałą masą pokryj dno i boki formy. Całość piecz w piekarniku 8 min w temp. 180°C.

Masa serowa:

Mascarpone wymieszaj dokładnie ze śmietaną, jajkami, cukrem oraz sokiem z 1 cytryny. Mieszaj do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Upieczony spód w formie pokryj gotowym kremem i piecz całość 30 min w temp. 180°C, po czym odstaw do wystudzenia.

Wastwa truskawkowa:

Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Na wierzchu upieczonego sernika ułóż umyte i osuszone truskawki, po czym zalej całość tężejącą galaretką.

Domowe lody

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 120 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 50-100 ml mleka

Przygotowanie:

Truskawki umyj i zamróź. Śmietanę przelej do foremek na lód i również wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Zmrożone truskawki i śmietanę rozdrobnij w robocie kuchennym, dodaj cukry i stopniowo dolewaj mleka. Miksuj aż do uzyskania jednolitej masy.

Mleczny koktajl

Składniki:

  • 400 g truskawek
  • 400 ml pełnego mleka
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 jogurt naturalny

Przygotowanie:

Umyte i osuszone truskawki rozdrobnij w mikserze. Stopniowo dodawaj cukry oraz mleko i jogurt. Powstały koktajl przelej do wysokich szklanek, całość możesz przyozdobić listkami mięty.

20160518_Homepage_1288x424_tescoma_pl

Poprzedni artykułNastępny artykuł

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *