Sezon na truskawki jeszcze trwa i każda mama wie, że truskawki to ulubiony owoc większości dzieci. Przedstawiamy przepisy na pyszne desery z truskawką w roli głównej.
Kremowy sernik
Składniki:
Spód:
- 170 g herbatników maślanych
- 80 g masła
Masa serowa:
- 600 g mascarpone
- 1 mała śmietana 18 %
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 cytryna
Warstwa truskawkowa:
- 300 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Spód:
Formę tortową wysmaruj masłem. Herbatniki rozdrobnij i połącz z resztą masła. Powstałą masą pokryj dno i boki formy. Całość piecz w piekarniku 8 min w temp. 180°C.
Masa serowa:
Mascarpone wymieszaj dokładnie ze śmietaną, jajkami, cukrem oraz sokiem z 1 cytryny. Mieszaj do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Upieczony spód w formie pokryj gotowym kremem i piecz całość 30 min w temp. 180°C, po czym odstaw do wystudzenia.
Wastwa truskawkowa:
Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Na wierzchu upieczonego sernika ułóż umyte i osuszone truskawki, po czym zalej całość tężejącą galaretką.
Domowe lody
Składniki:
- 500 g truskawek
- 120 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 250 ml śmietanki 30%
- 50-100 ml mleka
Przygotowanie:
Truskawki umyj i zamróź. Śmietanę przelej do foremek na lód i również wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Zmrożone truskawki i śmietanę rozdrobnij w robocie kuchennym, dodaj cukry i stopniowo dolewaj mleka. Miksuj aż do uzyskania jednolitej masy.
Mleczny koktajl
Składniki:
- 400 g truskawek
- 400 ml pełnego mleka
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 1 jogurt naturalny
Przygotowanie:
Umyte i osuszone truskawki rozdrobnij w mikserze. Stopniowo dodawaj cukry oraz mleko i jogurt. Powstały koktajl przelej do wysokich szklanek, całość możesz przyozdobić listkami mięty.