Próbowałaś już kiedyś zrobić dla swoich dzieci lody?
Najprościej jest wykorzystać w tym celu jakikolwiek przecier owocowy, najlepiej w jakości BIO. Przecier włożysz do foremek na lody, które bez problemu można dostać w sklepach. Możesz też użyć kubeczków po jogurtach, do których wbijesz małą plastikową łyżeczkę lub drewniany patyczek.
W Feedo użyliśmy przecieru morelowo – śliwkowego oraz truskawkowo – jogurtowego.
A oto inne pomysły na domowe lody:
Lody kiwi
- 600 g kiwi
- 250 g cukru
- Obierzemy kiwi, pokroimy na małe kawałki i zmiksujemy na delikatny przecier, który następnie przeciśniemy przez sitko.
- W ½ litra wody wymieszamy cukier, powoli zagrzejemy na małym ogniu, dopóki cukier się nie rozpuści a następnie gotujemy jedną – dwie minuty w wyższej temperaturze.
- Syrop cukrowy wymieszamy ze zmiksowanym kiwi i wypełnimy foremki na lody. Zamrozimy.
Lody truskawkowo – twarogowe
- 0,5 kg truskawek
- 5 łyżek miodu (do smaku)
- Sok z połówki cytryny
- 0, 25 kg twarogu lub mascarpone (tego drugiego nieco mniej)
Wszystko porządnie zmiksujemy, napełnimy przygotowane foremki i zamrozimy.
Lody twarogowo – bananowe
- 100 ml śmietany kremówki
- 500 g twarogu
- 1 banan
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżeczki kakao instant
- Ubijemy śmietanę. Obierzemy banana i rozgnieciemy widelcem na przecier lub zmiksujemy.
- Twaróg utrzemy z cukrem i stopniowo wprowadzimy do niego banana i bitą śmietanę.
- Jedną trzecią mieszanki twarogowej oddzielimy i wymieszamy z kakao.
- Do foremek na lody nakładamy łyżeczką kolejno warstwę jasnej i ciemnej mieszanki, aby powstały prążki lub wzór marmurowy. Zamrozimy.