Kulinaria

Lody dla dzieci

Próbowałaś już kiedyś zrobić dla swoich dzieci lody?

Najprościej jest wykorzystać w tym celu jakikolwiek przecier owocowy, najlepiej w jakości BIO. Przecier włożysz do foremek na lody, które bez problemu można dostać w sklepach. Możesz też użyć kubeczków po jogurtach, do których wbijesz małą plastikową łyżeczkę lub drewniany patyczek.

 

W Feedo użyliśmy przecieru morelowo – śliwkowego oraz truskawkowo – jogurtowego.

A oto inne pomysły na domowe lody:

Lody kiwi

  • 600 g kiwi
  • 250 g cukru
  1. Obierzemy kiwi, pokroimy na małe kawałki i zmiksujemy na delikatny przecier, który następnie przeciśniemy przez sitko.
  2. W ½ litra wody wymieszamy cukier, powoli zagrzejemy na małym ogniu, dopóki cukier się nie rozpuści a następnie gotujemy jedną – dwie minuty w wyższej temperaturze.
  3. Syrop cukrowy wymieszamy ze zmiksowanym kiwi i wypełnimy foremki na lody. Zamrozimy.

lody1

Lody truskawkowo – twarogowe

  • 0,5 kg truskawek
  • 5 łyżek miodu (do smaku)
  • Sok z połówki cytryny
  • 0, 25 kg twarogu lub mascarpone (tego drugiego nieco mniej)

Wszystko porządnie zmiksujemy, napełnimy przygotowane foremki i zamrozimy.

Lody twarogowo – bananowe

  • 100 ml śmietany kremówki
  • 500 g twarogu
  • 1 banan
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki kakao instant
  1. Ubijemy śmietanę. Obierzemy banana i rozgnieciemy widelcem na przecier lub zmiksujemy.
  2. Twaróg utrzemy z cukrem i stopniowo wprowadzimy do niego banana i bitą śmietanę.
  3. Jedną trzecią mieszanki twarogowej oddzielimy i wymieszamy z kakao.
  4. Do foremek na lody nakładamy łyżeczką kolejno warstwę jasnej i ciemnej mieszanki, aby powstały prążki lub wzór marmurowy. Zamrozimy.
Poprzedni artykułNastępny artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *