W lecie nie mamy zazwyczaj ochoty na ciężkie słodkie torty, prędzej zjedlibyśmy ze smakiem coś lekkiego i orzeźwiającego…
Przedstawiamy pyszny sernik, który upiekła 14-letnia (właśnie tak!) córka naszej koleżanki! Łatwo przygotujecie go również w wersji bezglutenowej (o nietolerancji glutenu pisaliśmy
w artykule: Masz problemy z glutenem?).
Składniki:
Ciasto
- 200 g kruchych ciastek (jeśli masz problemy z glutenem wybierz w sklepie specjalne ciastka bezglutenowe)
- 100 g mielonych migdałów
- 120 g masła
Wypełnienie:
- 750 g ricotty (3 x 250 g)
- 500 g serka typu philadelphia
- 5 jaj
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki skórki pomarańczowej (świeżej)
- 2 laski wanilii
- 4 łyżki kakao
Mus truskawkowy:
- 100 g truskawek
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Dekoracje:
- 100 g truskawek
- 50 g jagód lub borówek amerykańskich
- 50 g jeżyn
- 50 g porzeczki czerwonej
Przygotowanie:
Ciasto:
- Ciastka i mielone migdały zmiksuj. Po rozdrobnieniu dodaj masło, mieszaj dokładnie do otrzymania konsystencji ciasta (może się lekko kruszyć).
- Formy tortowe o średnicy 28 i 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Gotowe ciastko rozprowadź po powierzchni forem, pokrywając również ich brzegi. Gotowe spody wstaw na chwilę do lodówki, by ciasto lepiej się związało.
Wypełnienie:
- Laski wanilii przekrój wzdłuż i wydrąż, by uzyskać nasionka. Cukier zmiksuj z jajkami.
- Po uzyskaniu jednolitej masy dodaj ser ricotta i serek typu philadelphia, ciągle mieszając połącz ze skórką z pomarańczy i ziarenkami wanilii.
- Część masy umieść w mniejszej formie z ciastem. Resztę wylej do drugiej, większej formy z ciastem.
- Obie warstwy tortu piecz 1 godz. w lekko podgrzanym piekarniku w temp. 120°C
(w przypadku termoobiegu, w tradycyjnym piekarniku możesz lekko zwiększyć temp.) - Upieczone warstwy wyciągnij z piekarnika, a po wystygnięciu przykryj folią aluminiową, by nie wyschły i umieść na ½ godz. w lodówce.
Mus truskawkowy
- Po usunięciu szypułek umyj dokładnie truskawki
i zmiksuj z cukrem
Tort
- Po ostudzeniu pokryj większą, czekoladową warstwę tortu częścią musu truskawkowego. Ułóż na niej mniejszą, waniliową warstwę
- Margines spodniej części ozdób plasterkami truskawek, jagodami lub porzeczkami.
- Wierzch tortu pokryj pozostałym musem truskawkowym i ozdób resztą owoców.