Kulinaria

Przepis na pyszny orzeźwiający sernik

W lecie nie mamy zazwyczaj ochoty na ciężkie słodkie torty, prędzej zjedlibyśmy ze smakiem coś lekkiego i orzeźwiającego…

Przedstawiamy pyszny sernik, który upiekła 14-letnia (właśnie tak!) córka naszej koleżanki! Łatwo przygotujecie go również w wersji bezglutenowej (o nietolerancji glutenu pisaliśmy
w artykule: Masz problemy z glutenem?).

Składniki:

CiastoPříprava-těsta (1)
  • 200 g kruchych ciastek (jeśli masz problemy z glutenem wybierz w sklepie specjalne ciastka bezglutenowe)
  • 100 g mielonych migdałów
  • 120 g masła
Wypełnienie:
  • 750 g ricotty (3 x 250 g)
  • 500 g serka typu philadelphia
  • 5 jaj
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej (świeżej)
  • 2 laski wanilii
  • 4 łyżki kakao
Mus truskawkowy:
  • 100 g truskawek
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
Dekoracje:
  • 100 g truskawek
  • 50 g jagód lub borówek amerykańskich
  • 50 g jeżyn
  • 50 g porzeczki czerwonej

Przygotowanie:

Ciasto:
  1. Ciastka i mielone migdały zmiksuj. Po rozdrobnieniu dodaj masło, mieszaj dokładnie do otrzymania konsystencji ciasta (może się lekko kruszyć).
  2. Formy tortowe o średnicy 28 i 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Gotowe ciastko rozprowadź po powierzchni forem, pokrywając również ich brzegi. Gotowe spody wstaw na chwilę do lodówki, by ciasto lepiej się związało.
Wypełnienie:
  1. Laski wanilii przekrój wzdłuż i wydrąż, by uzyskać nasionka. Cukier zmiksuj z jajkami.
  2. Po uzyskaniu jednolitej masy dodaj ser ricotta i serek typu philadelphia, ciągle mieszając połącz ze skórką z pomarańczy i ziarenkami wanilii.
  3. Część masy umieść w mniejszej formie z ciastem. Resztę wylej do drugiej, większej formy z ciastem.
  4. Obie warstwy tortu piecz 1 godz. w lekko podgrzanym piekarniku w temp. 120°C
    (w przypadku termoobiegu, w tradycyjnym piekarniku możesz lekko zwiększyć temp.)
  5. Upieczone warstwy wyciągnij z piekarnika, a po wystygnięciu przykryj folią aluminiową, by nie wyschły i umieść na ½ godz. w lodówce.
Mus truskawkowyrsz_11813345_929300530449766_2876878682934350802_n-1
  1. Po usunięciu szypułek umyj dokładnie truskawki
    i zmiksuj z cukrem
Tort
  1. Po ostudzeniu pokryj większą, czekoladową warstwę tortu częścią musu truskawkowego. Ułóż na niej mniejszą, waniliową warstwę
  2. Margines spodniej części ozdób plasterkami truskawek, jagodami lub porzeczkami.
  3. Wierzch tortu pokryj pozostałym musem truskawkowym i ozdób resztą owoców.

Cheesecake-2 (1)

Poprzedni artykułNastępny artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *