Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was nowe kulinarne wideo, tym razem podzielimy się z Wami nowym przepisem na pyszne pulpeciki z kurczakiem i marchewką.
Mini pulpety z kurczakiem i marchewką
Składniki:
– 0,5 kg piersi z kurczaka lub indyka
– ¼ szklanki soku jabłkowego lub przecieru jabłkowego
– ½ szklanki startej marchewki
– ½ szklanki posiekanego szpinaku
– ¼ szklanki posiekanej, świeżej cebulki
– 1 jajko
– ½ szklanki skórek z chleba
– ½ łyżeczki kminku
– sól i przyprawy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce. Połącz składniki i włącz piekarnik.
Połóż na blasze papier do pieczenia.
Z mięsnego ciasta uformuj 2cm pulpeciki. Przed formowaniem najlepiej namoczyć ręce.
Pulpeciki ułóż na blasze i piecz 10-12 minut albo aż nie zbrązowieją.
Z wymienionych składników zrobisz około 20-26 pulpetów.
Porada!
Jest to świetny obiadek, który dziecko może jeść samodzielnie.
Przepis posmakuje całej rodzinie.
Pulpeciki przechowuj 3 dni w lodówce bądź około 3 miesiące w zamrażalniku.
Smacznego!