O tym, że w czasie ciąży należy szczególnie dbać o dietę wie właściwie każdy. Czy można sobie pozwolić na pewne ustępstwa przy wigilijnym stole? Czy rzeczywiście trzeba zrezygnować z ulubionych potraw? Co może być zagrożeniem dla maleństwa, a co wręcz przeciwnie – dostarczy mu potrzebnych składników odżywczych? W naszym wigilijnym przewodniku dla ciężarnych przyjrzeliśmy się tradycyjnym polskim potrawom świątecznym. Dowiedz się na co możesz sobie pozwolić przy wigilijnym stole i podczas świąt!
Co możesz jeść?
Barszcz z uszkami
Ze względu na bogactwo kwasu foliowego i działanie krwiotwórcze buraków, barszcz to jedna z najlepszych zup dla kobiet w ciąży. Dodatkowo jest zupę dietetyczną i wspaniale rozgrzewa.
Śledź
Zawiera pokaźną zawartość kwasów omega-3, a dodatkowo odznacza się jedną z najniższych wśród ryb zawartością rtęci, w związku z czym uważany jest za rybę „bezpieczną” dla kobiet w ciąży. Warto jednak wybierać śledzie najwyższej jakości. Najlepszym wyborem będą śledzie z rejonów Atlantyku/Pacyfiku, z dzikiego połowu. Aby zmniejszyć kaloryczność potrawy warto by było zrobić sos śmietanowy do śledzia samodzielnie, zastępując śmietanę np. gęstym jogurtem z dodatkiem cebuli i ogórka kiszonego.
Ryba po grecku
Z pewnością będzie to jedna z najbardziej dietetycznych opcji jeśli chodzi o ryby, a przy tym ze względu na obecność warzyw również lekkostrawna i zdrowa.
Kompot z suszu
Jest niskokaloryczny, bogaty w składniki mineralne, a przede wszystkim wspaniale wspomaga trawienie, dlatego nie powinno go zabraknąć na stole wigilijnym.
Kutia
To najprawdopodobniej jedne z najzdrowszych wigilijnych deserów – mak zawiera duże ilości wapnia (na który zapotrzebowanie w ciąży wzrasta), a dodatkowo sporo witaminy D, której niedobory są powszechne w Polsce, w szczególności w okresie zimowych. Dodatkowo kutia jest bardzo sycąca, dzięki czemu łatwiej jest zachować umiar w jej jedzeniu (w przeciwieństwie do lekkich, a pomimo to wysokokalorycznych ciast i ciasteczek.
Tego unikaj!
Karp
Ze względu na dość sporą zawartość tłuszczu, a przy tym niską zawartość omega 3 nie jest w szczególności polecany kobietom w ciąży. Dodatkowo zwiększony popyt na karpia w okresie świątecznym, często zachęca hodowców do przyspieszenia wzrostu ryb lub szybkiego zwiększenia ich masy, co może wiązać się z dodatkami hormonalnymi do pasz.
Ciasta i ciasteczka
Oczywiście kobieta w ciąży nie musi całkowicie odmawiać sobie ciast i ciasteczek, jednak ważne by starała się wybierać jak najbardziej dietetyczne rodzaje (w innym wypadku trzeba będzie dodatkowe kilogramy „odpokutować” restrykcyjną dietą w przyszłości lub w gorszym wypadku – zmienić rozmiar ubrań). Należy zrezygnować z ciast kupnych, w których zazwyczaj są duże zawartości barwników i środków konserwujących, a zamiast tego zrobić ciasto samodzielnie dodając zamiast cukru np. stewię, lub zaskoczyć bliskich pysznym ciastem marchewkowym lub bananowym.
Dnia z kapustą
Pierogi, krokiety, groch z kapustą, bigos… Ze względu na dosyć ciężkostrawny charakter kapusty lepiej by kobiety w ciąży nie przesadzały z jej ilością (przykładowo jeżeli w ramach potrawy wigilijnej były spożywane pierogi z kapustą, to warto by było zrezygnować z bigosu, czy innych potraw zawierających duże ilości kapusty).
Grzyby suszone
Tutaj również nie należy przesadzać ze względu na dość ciężkostrawny charakter grzybów. Należy również zadbać by grzyby były z pewnego źródła (lepiej skorzystać z grzybów „kupnych” niż przekazanych w prezencie od znajomych).
Podsumowując kobieta w ciąży nie musi robić restrykcyjnych ograniczeń w trakcie uczty wigilijnej, ważne jednak by uważała na niektóre potrawy i przede wszystkim zachowała rozsądny umiar.
Porady przygotowała dla Was:
Dietetyk kliniczny mgr Barbara Dąbek
specjalista w Indywidualne Diety Medyczne