Zaczyna ci brakować pomysłów na pierwsze stałe pokarmy w diecie dziecka? Nie bój się poeksperymentować. Oto 13 przepisów na zdrowe i niedrogie dania dla dzieci po skończonym 4. miesiącu życia.
Przecier z marchewki
Składniki:
- marchew
- woda
- wywar z kminu lub kopru włoskiego
sok pomarańczowy (u dzieci do 1. roku życia lepiej zastąpić go sokiem jabłkowym; cytrusy wprowadzamy do diety nieco później)
Marchew obrać, umyć i pokroić na plastry. Zalać wrzącą wodą dla niemowląt i gotować aż zmięknie. Ugotowaną marchew zmiksować i przecedzić.
Rada: Dzieciom, które miewają kolki można ugotować marchew w wywarze z kminu lub kopru włoskiego. Dla poprawy smaku można dodać kilka kropli soku pomarańczowego.
Przecier z brokułów
Składniki:
- brokuł
- woda
- wywar z kminu lub kopru włoskiego
Do przyrządzenia pierwszego przecieru z brokułów najlepiej użyć świeżych, młodych różyczek o delikatniejszym smaku. Brokuły zalać wrzącą wodą dla niemowląt i gotować aż zmiękną. Następnie zmiksować i przecedzić.
Rada: Brokuły można ugotować na parze – w specjalnym garnku lub na durszlaku. Wówczas ugotowane brokuły miksujemy dodając wodę dla niemowląt a następnie przecedzamy. Zamiast wody można użyć wywaru z kminu lub kopru włoskiego
Przecier z dyni
Składniki:
- dynia
- woda
Dynię obrać, wydrążyć, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Zalać wrzącą wodą dla niemowląt i ugotować. Następnie zmiksować i przecedzić.
Rada: Konsystencja przecieru zależy od wieku dziecka. Z początku przyrządzamy przecier gładszy i rzadszy.
Sok z marchwi
Składniki:
- marchew
- woda
Marchew zetrzeć na drobnej tarce, zalać wodą dla niemowląt i pozostawić na około 20 minut. Następnie przecedzić przez gazę.
Rada: Lepiej skorzystać ze szklanej tarki. Tarka metalowa może pozostawić nieprzyjemny metaliczny posmak.
Marchewka z ziemniakiem
Składniki:
- marchew
- ziemniak
- woda
- wywar z kminu lub kopru włoskiego
sok pomarańczowy (u dzieci do 1. roku życia lepiej zastąpić go sokiem jabłkowym; cytrusy wprowadzamy do diety po skończeniu 1. roku życia)
Marchew obrać, umyć i pokroić na plastry. Zalać wrzącą wodą dla niemowląt i gotować. Po kilku minutach dodać obrane i umyte ziemniaki pokrojone na kawałki tej samej wielkości. Miękkie warzywa zmiksować i przecedzić.
Przecier z brokułów z ziemniakiem
Składniki:
- brokuł
- ziemniak
- woda
- wywar z kminu lub kopru włoskiego
- Świeże, młode różyczki brokuła umyć, zalać wrzącą wodą dla niemowląt i gotować. Po kilku minutach dodać obrane i umyte ziemniaki pokrojone na kawałki tej samej wielkości. Miękkie warzywa zmiksować i przecedzić aby uzyskać gładki przecier.
Rada: Posiłek, który podajemy dziecku powinien mieć odpowiednią temperaturę. Nie powinien być zbyt gorący ani za zimny.
Marchewka z ziemniakiem i zielonym groszkiem
Składniki:
- marchew
- ziemniak
- zielony groszek
- woda
- wywar z kminu lub kopru włoskiego
Marchew obrać, umyć i pokroić na plastry. Zalać wrzącą wodą dla niemowląt i gotować. Po kilku minutach dodać obrane i umyte ziemniaki pokrojone na kawałki tej samej wielkości oraz umyty groszek. Miękkie warzywa zmiksować i przecedzić.
Rada: Starszemu dziecku (od 7. miesiąca życia) można dodać do tego dania kilka kropli wysokiej jakości oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.
Marchewka z ziemniakiem i szpinakiem
Składniki:
- marchew
- ziemniak
- młode liście szpinaku
- woda
- wywar z kminu lub kopru włoskiego
sok pomarańczowy (u dzieci do 1. roku życia lepiej zastąpić go sokiem jabłkowym; cytrusy wprowadzamy do diety po skończeniu 1. roku życia)
Marchew obrać, umyć i pokroić na plastry. Zalać wrzącą wodą dla niemowląt i gotować. Po kilku minutach dodać obrane i umyte ziemniaki pokrojone na kawałki tej samej wielkości. Kiedy warzywa będą niemalże miękkie dodać umyty szpinak. Ugotowane warzywa zmiksować i przecedzić.
Rada: Małym niejadkom można do dania dodać sok pomarańczowy lub tarte jabłko.
Kalarepka z koprem włoskim
Składniki:
- młoda kalarepa
- świeży młody koper włoski
- woda
Kalarepę umyć i pokroić na kawałki tej samej wielkości, zalać wodą dla niemowląt i gotować. Koper włoski umyć, pokroić na małe kawałki i dodać do kalarepy. Można dodać również liście. Ugotowane warzywa zmiksować i przecedzić.
Rada: Dzieciom warto przyrządzać dania ze słodkiej odmiany kopru włoskiego. Inne odmiany bywają zbyt aromatyczne lub gorzkawe.
Przecier z selera (dla dzieci bez alergii)
Składniki:
- seler
- woda
Obrany i umyty seler pokroić na kawałki tej samej wielkości zalać wodą dla niemowląt i gotować. Miękki seler zmiksować i przecedzić. Seler można także ugotować na parze, krojąc go uprzednio na plastry.
Rada: Starszemu dziecku (od mniej więcej 7. miesiąca życia, lub od momentu pojawienia się pierwszych ząbków) można ugotowany seler rozgnieść widelcem. Seler można podawać z chudym, lekkostrawnym mięsem (z kurczaka, indyka, królika), będącym idealnym źródłem żelaza.
Przecier z dyni z ziemniakiem
Składniki:
- dynia
- ziemniak
- wywar z kminu lub kopru włoskiego
- natka pietruszki
Dynię obrać, wydrążyć, oczyścić z nasion i pokroić na kostki. Zalać wrzącą wodą dla niemowląt i gotować razem z obranym i umytym ziemniakiem. Miękkie warzywa przetrzeć przez sito.
Rada: Jeżeli dziecko nie chce jeść przecieru można przyrządzić rzadszą wersję dania – zupkę. Można do niej dodać gotowane żółtko. Warto również zacząć dodawać do dań delikatne zioła (np. natkę pietruszki).
Przecier z dyni z jabłkiem
Składniki:
- dynia
- jabłko
- woda
sok pomarańczowy lub mandarynkowy (u dzieci do 1. roku życia lepiej zastąpić go sokiem jabłkowym; cytrusy wprowadzamy do diety po skończeniu 1. roku życia)
Dynię obrać, wydrążyć, oczyścić z nasion i pokroić na kostki. Zalać wrzącą wodą dla niemowląt i gotować razem z obranym, umytym i pokrojonym jabłkiem. Po ugotowaniu przetrzeć przez sito.
Rada: Jabłko można zastąpić innym owocem (brzoskwinią, mango, morelą). Pamiętajmy, że zbyt wczesne wprowadzenie do diety dziecka słodkich owoców może spowodować niechęć do spożywania warzyw.
Przecier z warzyw
Składniki:
- marchew
- ziemniak
- por
- wywar z kminu lub kopru włoskiego
- natka pietruszki
Marchew obrać, umyć i pokroić na plastry. Zalać wrzącą wodą dla niemowląt i gotować. Po kilku minutach dodać obrane i umyte ziemniaki pokrojone na kawałki tej samej wielkości oraz niewielką ilość pokrojonego na krążki pora. Miękkie warzywa zmiksować i przecedzić.
Rada: Pierwsze dania z warzyw należy przygotowywać dziecku z maksymalnie trzech różnych składników. Można wymyślać różne ich kombinacje i proponować dziecku ciągle nowe smaki.
Życzymy smacznego!