Z pewnością niektóre z nas pamiętają czasy, w których półki w drogeriach nie uginały się od dziesiątek najróżniejszych kremów, maseczek i toników, jak to ma miejsce teraz. Mimo tego kobiety dbały o swoją cerę i włosy! Pytasz, jak? Bardzo chętnie przypomnimy Ci dawne triki!
-
Plasterki ogórka
Fakt, że to warzywo nie służy jedynie do przygotowania przetworów, jest znany od lat. W wielu reklamach i czasopismach można zobaczyć damy z zielonymi „poduszeczkami” na oczach. Ale dlaczego? Powód jest prosty. Ogórki posiadają nadzwyczajne właściwości nawilżające a w okolicach oczu potrafią bardzo szybko i łatwo poradzić sobie z opuchniętym i zmęczonymi powiekami, workami pod oczami oraz wygładzają zmarszczki mimiczne.
-
Kilka kropel oleju
Jeśli i Ty całe życie marzysz o pięknych, błyszczących włosach, może zaskoczyć Cię, że spełnienie tych marzeń jest właściwie na wyciągnięcie ręki. Klasyczny olej, na którym smażysz chrupiące kotlety, potrafi zapewnić Ci olśniewający blask! W dawnych czasach kobiety myły włosy bardzo gorącą wodą a potem zanurzały je w kąpieli z ciepłego oleju. Ten potrafi bowiem zatrzymać wilgoć we włosach i na skórze. Musisz go jednak wcierać w mokrą skórę lub włosy. Olej arganowy ożywi uszkodzone włosy, oliwka z oliwek zaś nada włosom świeżość!
-
Szklanka piwa
Wciąż wysłuchujesz od męża, że nie przestanie pić piwa, bo ten trunek ma dosłownie cudowne właściwości? No, wyjątkowo nie wodzi Cię za nos, ale ma rację! Chociaż zdecydowanie nie musisz od razu pić piwa, aby Ci pomogło. Piwo jest bogate w witaminę B, białka, żelazo, cynk, magnez i ma silne właściwości antybakteryjne. Skutecznie przywraca uszkodzonym włosom kolor, blask i elegancję! Ponadto, jeśli chciałabyś uzyskać puszystą grzywę pełną nieskończonej objętości, możesz wypróbować maseczkę piwną na włosy!
-
Kilka jajek
Jajko nie jest dobre tylko na twardo lub w postaci smacznego omletu z szynką i szczypiorkiem. Dzięki temu, że jajka są bogatym źródłem białek, witamin i istotnych minerałów, są wykorzystywane także w przemyśle kosmetycznym. Potrafią złagodzić poranne obrzęki na twarzy, ściągają pory, nawilżają i zwiększają elastyczność cery. Jednak uważaj, by jajka z włosów wypłukiwać zawsze chłodną lub nawet zimną wodą, abyś, zamiast maseczki, nie przygotowała na głowie wydajnego śniadania w postaci jajecznicy.
-
Sok z cytryny
Mocne i piękne paznokcie są marzeniem każdej kobiety. Jeśli żadne preparaty nie potrafiły Ci dać tego, czego pragniesz, spróbuj zajść do sklepu i kupić kilka cytryn. W połączeniu z cukrem, miodem, naturalnymi olejami i jajkiem łatwo poradzi sobie też z czarnymi kropkami, bliznami po wysypce i ze zmarszczkami mimicznymi. Uważaj, żeby nie przygotować nie rozrzedzonego soku z cytryny na samą skórę, ponieważ jest dość agresywny i mógłby wywołać reakcję alergiczną.
Nasze przepisy na maseczki:
Maseczka chmielowa
Składniki:
- 125 ml jasnego piwa
- łyżka miodu
- jajko
- banan
Wykonanie: Rozgnieć banana, rozbij jajko i mieszaj, dopóki nie powstanie gładka masa. Dodaj miód i piwo i znowu dokładnie wymieszaj. Gotową maseczkę nanieś na włosy i masuj 5 minut. Po godzinie umyj włosy szamponem.
Maseczka jogurtowa
Składniki:
- 125 ml pełnotłustego, białego jogurtu
- jajko
- łyżka soku z cytryny
Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszaj i nanieś na umyte szamponem włosy. Dokładnie pokryj zwłaszcza skórę głowy. Pozostaw mniej więcej na 20 minut, potem dokładnie spłucz ciepłą wodą. Wierz nam, że nic nie doda włosom więcej siły, niż białko.