Statystyki mówią same za siebie
Około 3% mężczyzn, 20% kobiet i aż 50% ciężarnych nie przyjmuje wystarczającej ilości żelaza.
Szpinak być może nie zapewni Ci nadludzkiej siły marynarza Popeye‘a, ale ta liściasta jarzyna jest znana z wysokiej zawartości żelaza, tak potrzebnego w ciąży. Uniknij obniżonego poziomu czerwonych krwinek, spożywając potrawy bogate w żelazo. Poniższa lista pomoże Ci w wyborze produktów.
Produkty mięsne:
- chuda wołowina
- kurczak
- jagnięcina
- cielęcina
- indyk
- sardynki
Warzywa strączkowe
- groszek
- soczewica
- biała fasola
- soja
Zboża:
- ryże i makarony
- pieczywo pełnoziarniste
Warzywa:
- jarzyna sałatkowa
- brokuły
- brukselka
- szpinak
- bataty (słodkie ziemniaki)
Owoce:
- wszystkie owoce jagodowe
- morele
- winogrona
- grapefruit
- pomarańcze
- śliwki
- arbuz
- suszone owoce, zwłaszcza rodzynki, śliwki, morele
Pozostałe produkty:
- melasa
- orzeszki ziemne i masło orzechowe
- orzeszki piniowe
- nasiona dyni