Ciąża, Kulinaria

Dziesięć żelaznych przykazań

Statystyki mówią same za siebie

Około 3% mężczyzn, 20% kobiet i aż 50% ciężarnych nie przyjmuje wystarczającej ilości żelaza.

Szpinak być może nie zapewni Ci nadludzkiej siły marynarza Popeye‘a, ale ta liściasta jarzyna jest znana z wysokiej zawartości żelaza, tak potrzebnego w ciąży. Uniknij obniżonego poziomu czerwonych krwinek, spożywając potrawy bogate w żelazo. Poniższa lista pomoże Ci w wyborze produktów.

Produkty mięsne:

  • chuda wołowina
  • kurczak
  • jagnięcina
  • cielęcina
  • indyk
  • sardynki

Warzywa strączkowe

  • groszek
  • soczewica
  • biała fasola
  • soja

Zboża:

  • ryże i makarony
  • pieczywo pełnoziarniste

Warzywa:

  • jarzyna sałatkowa
  • brokuły
  • brukselka
  • szpinak
  • bataty (słodkie ziemniaki)

Owoce:

  • wszystkie owoce jagodowe
  • morele
  • winogrona
  • grapefruit
  • pomarańcze
  • śliwki
  • arbuz
  • suszone owoce, zwłaszcza rodzynki, śliwki, morele

Pozostałe produkty:

  • melasa
  • orzeszki ziemne i masło orzechowe
  • orzeszki piniowe
  • nasiona dyni

 

 

 

 

Poprzedni artykułNastępny artykuł

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *