Dania główne powinny być obfite i bogate w składniki odżywcze, których najbardziej potrzebują dzieci w okresie wzrostu. Włóż w gotowanie trochę pracy a zobaczysz, że dziecko doceni Twoje starania. Pomóc mogą Ci nasze przepisy na pełnowartościowe dania dla najmłodszych.
Przecier brokułowy z mięsem kurczaka
(od ukończonego 7. miesiąca, dzieci niekarmione piersią od ukończonego 6. miesiąca)
Składniki: 2 ziemniaki, 50 g mięsa z kurczaka, 3 kawałki brokułów, szczypta natki pietruszki, szczypta kminku
Wykonanie: Ziemniaki oskrob i ugotuj w wodzie, do której dodałaś pokruszony kminek. Rozdrobnij widelcem jeszcze gorące ziemniaki wraz z małą ilością wody, w której się gotowały. Mięso z kurczaka ugotuj w wodzie i zmiksuj. Brokuły ugotuj na parze i rozgnieć widelcem. Wszystko razem zmieszaj i posyp posiekaną pietruszką.
Owsianka z mięsem
(od ukończonego 7. miesiąca)
Składniki: 0.5 l świeżego wywaru drobiowego, 2 łyżki płatków owsianych, kilka kropel oliwy z oliwek, 50 g gotowanego mięsa z kurczaka, 1 marchew
Wykonanie: Płatki owsiane przepłucz pod bieżącą wodą i wsyp do drobiowego wywaru. Ciągle mieszając gotuj ok. 15 minut. Dodaj drobno pokrojone mięso z kurczaka i zamieszaj. Na koniec dodaj starta marchew i jeszcze raz krótko podgotuj.
Piersi kurczaka z młodą marchwią
(od ukończonego 7. miesiąca życia, dzieci niekarmione piersią od kończonego 6. miesiąca)
Składniki: 80 g piersi z kurczaka, 2 młode marchewki, kilka kropel oleju roślinnego
Wykonanie: Piersi z kurczaka umyj i ugotuj na parze albo w wodzie. Marchew oczyść, pokrój w krążki i również ugotuj na parze. Mięso z marchewką przetrzyj lub zmiksuj, dodaj olej roślinny i zamieszaj.
Mięso indyka z sosem brokułowym
(od ukończonego 7. miesiąca, dzieci niekarmione piersią od ukończonego 5. miesiąca)
Składniki: 50 g ugotowanego mięsa z indyka, 5 kawałków brokułów, 100 ml mleka matki lub modyfikowanego, kilka kropel oleju roślinnego, 1 mały ziemniak
Wykonanie: Brokuły rozdziel na różyczki, umyj pod bieżącą wodą i przygotuj na parze wraz z ziemniakiem. Ugotowane brokuły i ziemniaka rozgnieć widelcem, ugotowane mięso pokrój na małe kawałeczki, dodaj do warzyw i zamieszaj. Do gotowego dania wmieszaj mleko i olej roślinny.
Mięso indyka z kaszą manną
(od ukończonego 7. miesiąca)
Składniki: 200 ml świeżego warzywnego wywaru, 50 g mięsa z indyka, 20 g kaszy manny, kilka kropel oliwy z oliwek, 1 marchew
Wykonanie: Oczyść marchew, pokrój w grubsze krążki i ugotuj razem z chudym mięsem z kurczaka do miękkości na parze. Warzywny wywar doprowadź do wrzątku, powoli dodawaj kaszę manną. Stale mieszając zaczekaj, aż zgęstnieje. Kaszę manną, mięso, marchew wraz z oliwą z oliwek rozgnieć lub zmiksuj blenderem.