Chciałabyś, aby Twoje złotko odpoczęło od potraw mięsnych, ale brak Ci inspiracji? Dobrze trafiłaś! Przygotowaliśmy dla Ciebie mnóstwo przysmaków, w których nie znajdziesz nawet grama mięsa…
Ziemniaki z kalafiorem
(od ukończonego 7. miesiąca, dzieci nie karmione piersią od 6. miesiąca)
Składniki: 1 duży ziemniak, 4 różyczki kalafiora, 4 łyżki mleka matki lub mleka modyfikowanego, 1 żółtko, 2-3 krople oleju, szczypta posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie: Kalafior i ziemniak pokrój na drobne kosteczki. Podgrzej mleko i dodaj kalafior i ziemniaka. Gotuj ok. 15 minut, w razie potrzeby dolej mleka. Na koniec dodaj żółtko, pietruszkę i kilka kropel oleju. Pozostaw na chwilę, żeby wszystko przeszło wrzątkiem.
Makaron z marchwią, groszkiem i kalafiorem
(od ukończonego 9. miesiąca)
Składniki: 2 łyżki makaronu, szklanka wody dla niemowląt, 2 łyżki świeżego lub mrożonego groszku, 1 marchew, 2 różyczki kalafiora, 1 żółtko, 1 łyżeczka startego twardego sera.
Przygotowanie: Zagotuj wodę, dodaj marchew, groszek i kalafiora. Przykryj pokrywką o gotuj, dopóki warzywa nie zmiękną. Dodaj makaron i żółtko i gotuj jeszcze 3-4 minuty (według instrukcji na opakowaniu makaronu). Posyp startym serem.
Sos kalarepowy
(od ukończonego 7. miesiąca)
Składniki: 1 mniejsza kalarepka, 4 łyżki wody dla niemowląt, nieco mleka matki lub 2 łyżeczki suszonego mleka modyfikowanego, kilka kropel oleju roślinnego, 1 łyżeczki mąki kukurydzianej, 1 żółtko.
Przygotowanie: Obierz kalarepę, zetrzyj na drobnych oczkach i duś pod przykryciem wraz z wodą do miękkości. W małej ilości wody rozmieszaj mąkę kukurydzianą, suszone mleko dla niemowląt i, ciągle mieszając, dodaj do kalarepy. Dodaj żółtko i wszystko razem gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec skrop olejem roślinnym.
Kalafior z żółtkiem
(od ukończonego 7. miesiąca, dzieci nie karmione piersią od 6. miesiąca)
Składniki: 4 różyczki kalafiora, 1 żółtko, 2-3 krople oleju roślinnego, 100 ml wody dla niemowląt.
Przygotowanie: Umyj dokładnie kalafiora i ugotuj na parze do miękkości. Rozgnieć go widelcem, przełóż na patelnię z małą ilością wody i, ciągle mieszając, dodaj do kalafiora rozbite żółtko. Mieszaj, dopóki żółtko się nie zetnie. Skrop olejem.