микрозайм на карту займы мигкредит
Kulinaria

Bęz mięsa… a jednak rarytas!

Chciałabyś, aby Twoje złotko odpoczęło od potraw mięsnych, ale brak Ci inspiracji? Dobrze trafiłaś! Przygotowaliśmy dla Ciebie mnóstwo przysmaków, w których nie znajdziesz nawet grama mięsa…

Ziemniaki z kalafiorem

(od ukończonego 7. miesiąca, dzieci nie karmione piersią od 6. miesiąca)

Składniki: 1 duży ziemniak, 4 różyczki kalafiora, 4 łyżki mleka matki lub mleka modyfikowanego, 1 żółtko, 2-3 krople oleju, szczypta posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie: Kalafior i ziemniak pokrój na drobne kosteczki. Podgrzej mleko i dodaj kalafior i ziemniaka. Gotuj ok. 15 minut, w razie potrzeby dolej mleka. Na koniec dodaj żółtko, pietruszkę i kilka kropel oleju. Pozostaw na chwilę, żeby wszystko przeszło wrzątkiem.

Makaron z marchwią, groszkiem i kalafiorem

(od ukończonego 9. miesiąca)

Składniki: 2 łyżki makaronu, szklanka wody dla niemowląt, 2 łyżki świeżego lub mrożonego groszku, 1 marchew, 2 różyczki kalafiora, 1 żółtko, 1 łyżeczka startego twardego sera.

Przygotowanie: Zagotuj wodę, dodaj marchew, groszek i kalafiora. Przykryj pokrywką o gotuj, dopóki warzywa nie zmiękną. Dodaj makaron i żółtko i gotuj jeszcze 3-4 minuty (według instrukcji na opakowaniu makaronu). Posyp startym serem.

Sos kalarepowy

(od ukończonego 7. miesiąca)

Składniki: 1 mniejsza kalarepka, 4 łyżki wody dla niemowląt, nieco mleka matki lub 2 łyżeczki suszonego mleka modyfikowanego, kilka kropel oleju roślinnego, 1 łyżeczki mąki kukurydzianej, 1 żółtko.

Przygotowanie: Obierz kalarepę, zetrzyj na drobnych oczkach i duś pod przykryciem wraz z wodą do miękkości. W małej ilości wody rozmieszaj mąkę kukurydzianą, suszone mleko dla niemowląt i, ciągle mieszając, dodaj do kalarepy. Dodaj żółtko i wszystko razem gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec skrop olejem roślinnym.

Kalafior z żółtkiem

(od ukończonego 7. miesiąca, dzieci nie karmione piersią od 6. miesiąca)

 Składniki: 4 różyczki kalafiora, 1 żółtko, 2-3 krople oleju roślinnego, 100 ml wody dla niemowląt.

 Przygotowanie: Umyj dokładnie kalafiora i ugotuj na parze do miękkości. Rozgnieć go widelcem, przełóż na patelnię z małą ilością wody i, ciągle mieszając, dodaj do kalafiora rozbite żółtko. Mieszaj, dopóki żółtko się nie zetnie. Skrop olejem.

Poprzedni artykułNastępny artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *