Kwas foliowy to niezwykle ważna witamina z grupy B, niezbędna dla prawidłowego wzrostu i rozwoju płodu zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży. Czy wiedziałaś, że należy zacząć ją stosować najpóźniej cztery tygodnie przed planowanym zajściem w ciążę? Dlaczego? Otóż okazuje się, że większość kobiet cierpi na niedobór tej witaminy w organizmie i przed poczęciem dziecka należy wyrównać jej poziom w ciele matki. Jeżeli planujesz zajście w ciążę nie zapomnij o tej niezwykle ważnej witaminie – może ona mieć korzystny wpływ na prawidłowy przebieg ciąży.
Dlaczego, warto brać kwas foliowy?
Dostatek kwasu foliowego w okresie przed poczęciem oraz w pierwszym trymestrze ciąży może uchronić dziecko nawet przed 70% wrodzonych wad rozwoju kręgosłupa!
Ryzyka, jakie może powodować niedostatek kwasu foliowego:
– zwiększone niebezpieczeństwo poronień
– częstsze występowanie wad rozwojowych (szczególnie systemu nerwowego)
– przedwczesny poród
– niska waga urodzeniowa u dziecka
– spowolniony wzrost płodu
– niedobór kwasu foliowego może też być przyczyną niepłodności
Niedobór kwasu foliowego na samym początku ciąży może spowodować uszkodzenie cewy nerwowej płodu, dlatego tak ważna jest tu wczesna prewencja.
Jakie ilości kwasu foliowego powinna zażywać kobieta przed zajściem w ciążę i w trakcie jej trwania?
Kobiety, które planują zajście w ciążę powinny zażywać 400 mikrogramów kwasu foliowego dziennie przez okres minimalnie 4 tygodni przed zajściem w ciążę.
Zalecana dawka dla kobiet w ciąży to 600 mikrogramów dziennie.
Od ciebie zależy, czy będziesz zażywać kwas foliowy w formie tabletek, czy też sięgniesz po naturalne źródła tej witaminy. Pamiętaj jednak, że ciało przyswaja jedynie około 50% kwasu foliowego zawartego w pożywieniu a proces gotowania niszczy nawet 95% tej witaminy. Ponadto działanie tlenu i promieni słonecznych także usuwa z pożywienia kwas foliowy. Jeżeli zdecydujesz się na stosowanie tabletek – 100% zawartego w nich kwasu foliowego trafi do twojego organizmu. Nie bój się, nie grozi ci przedawkowanie tej witaminy – rozpuszcza się ona w wodzie a jej nadmiar usuwany jest z ciała wraz z moczem. Kwas foliowy jest w większości przypadków bardzo dobrze tolerowany, niezmiernie rzadko dochodzi do nadpobudliwości, zmiany smaku w ustach, nerwowości czy wzdęć.
Jakie produkty spożywcze są naturalnym źródłem kwasu foliowego?
– większość sałat i kapust – kapusta biała, kapusta pekińska, rukola, roszponka itd.
– warzywa – głównie szpinak, ogórki, pomidory, brokuły, brukselka, szparagi, fasolka szparagowa, buraki, por.
– wwoce – głównie pomarańcze, mango, awokado, czereśnie, wiśnie, banany.
– Ziarna i orzechy – słonecznik (bardzo bogaty w kwas foliowy), migdały, pistacje, orzechy laskowe.
– Rośliny strączkowe – groch, fasola.
– Zboża – pszenica, żyto, owies, soja.
– Podroby – np. wątroba (w ciąży należy jej raczej unkać – ma zbyt duże stężenie witaminy A).
– Nabiał – mleko, twaróg (ubogi w kwas foliowy)
– drożdże