Mleko matki to bez wątpienia najlepszy pokarm, jaki możesz podać niemowlakowi. Zapewnia mu naturalną ochronę przed infekcjami, wspiera zdrowy wzrost i ma dobry wpływ na funkcjonowanie organizmu matki. Choć to zupełnie naturalny proces, może na pierwszy rzut oka wyglądać dość skomplikowanie. Zobacz jak tak naprawdę wygląda karmienie piersią.
Mleko matki
Produkcja mleka zaczyna się już pod koniec ciąży, by kobieta zaraz po porodzie była w stanie nakarmić dziecko. Powstaje wówczas tzw. siara (inna nazwa to mleczywo), którą będziesz miała w piersiach do 3 dni od porodu. Ważne jest, by od razu po porodzie nakarmić dziecko, ponieważ siara zawiera niesamowicie ważne składniki, które są niezbędne dla organizmu Twojego dziecka, do wypracowania odpowiedniej odporności. Mleczywo zawiera białka, witaminę A, przeciwciała IgA, enzymy i sole mineralne.
Mleko matki ma nieoceniony wpływ na system trawienny i prawidłowe odżywianie każdej komórki ciała przy czym nie wywołuje alergii i nietolerancji pokarmowych. Jesteś w stanie wytworzyć niewiele pokarmu przy każdym karmieniu, dlatego ważne jest, byś często przystawiała maluszka. Im częściej będziesz karmić, tym więcej pokarmu wyprodukują Twoje piersi. Ważne jest, by dosyć szybko wyrobić sobie rutynę do której przyzwyczai się Twój organizm.
Dojrzałe mleko matki
Po pierwszych dniach od rozpoczęcia procesu laktacyjnego, pojawia się mleko, które młodym mamom pomaga uświadomić sobie, że rzeczywiście mogą karmić. Jest to pokarm przejściowy charakteryzujący się wodnistą konsystencją i dużą zawartością przeciwciał. Występuje między 3 a 5 dobą od porodu. Po 5 dobie Twoje ciało zacznie wytwarzać dojrzały pokarm. Przez pierwsze 2 do 6 tygodni produkcja pokarmu stabilizuje się. Dojrzałe mleko jest trochę bardziej przejrzyste niż jego wcześniejsze wersje, ma również delikatnie niebieskawy odcień. Jest pełnowartościowe dla dziecka, choć wiele mam w obawie przed niedoborami, które mogłyby powstać u malucha, zaczyna dokarmiać dziecko.
Mleko podczas karmienia
W miarę postępowania procesu laktacji Twoje piersi będą coraz bardziej pełne i napięte. Karm malucha najczęściej jak się da. Regularne karmienie pomoże Ci zapobiec przytkaniu kanałów mlecznych, a Twoje piersi będą rozluźnione. Staraj się karmić na przemian tzn. jedną piersią w czasie jednego karmienia.
Mleko, które w pierwszej kolejności wypływa z piersi ma ugasić pragnienie dziecka, dopiero później zaczyna płynąć pokarm bardziej wartościowy pod względem odżywczym. W przypadku, gdy maluch nie naje się mlekiem z jednej piersi możesz przystawić go do drugiej.
Co się dzieje podczas karmienia piersią?
Podczas karmienia wytwarzają się 2 hormony:
- Prolaktyna: stymuluje proces produkcji matczynego mleka. Im więcej dziecko ssie, tym więcej uwalnia się prolaktyny.
- Oksytocyna: wpływa na uwalnianie mleka w procesie karmienia piersią oraz obkurczanie i zwijanie macicy w okresie połogu.
Dzięki tym hormonom mleko zaczyna być produkowane od razu po przystawieniu dziecka.
Mleko wytwarzane jest w płatach gruczołu sutkowego. Uwolnione przez oksytocyną przechodzi przez kanał mleczy i przez brodawkę trafia do buzi maleństwa. W tym czasie prolaktyna zaczyna działać i pobudza gruczoły do produkcji mleka.
Zwiększona produkcja mleka
Twoje dziecko rośnie, a wraz z nim jego zapotrzebowanie na pokarm. Zauważysz w pewnym momencie, że karmisz coraz częściej i dłużej. Proporcjonalnie do tego zwiększy się poziom prolaktyky, a tym samym będziesz produkować więcej mleka. Jeśli wydaje Ci się, że Twój maluch jest coraz bardziej głody nie martw się, że zabraknie Ci pokarmu. Poświęć więcej czasu na karmienie i zrelaksuj się. Zaufaj naturze.
Jak długo Drogie Mamy karmiłyście piersią?