W świecie supermarketów ogromny problem stanowi jakość owoców. Podczas uprawiania na tak dużą skalę stosowane są pestycydy i inne środki chemiczne mające chronić roślinę przed szkodnikami. W rezultacie jabłko, które powinno być zdrowym pożywieniem zmienia się w źródło trujących substancji. Jak zatem wybrać owoce, które mogłyby być spożywane przez dzieci?
Alternatywą wydają się targi. Jednak i tutaj powinniśmy być ostrożni. Stoiska bardzo często nie są w ogóle kontrolowane pod względem jakości produktów. Wydawałoby się, że kupując od starszego dziadka można mieć pewność, że owoc rzeczywiście pochodzi np. z jakiejś starej gruszy i dojrzewa w naturalnych warunkach.
Nie ma reguły
Coraz częściej towar dostępny na targowiskach pochodzi od dystrybutorów, a w cale nie od zwykłego rolnika. Ponadto przy sprzedaży na większą skalę stosuje się nowoczesne sposoby przechowywania, do których należą chłodnie zwykłe i specjalistyczne, czyli z kontrolowaną atmosferą. W przypadku tych drugich obniża się zawartość tlenu w procesach fizjologicznych składowanych jabłek. Jaki jest cel takich działań? Oczywiście maksymalne ograniczenie strat dla producentów. Co to dla nas oznacza? Owoc przechowywany w ten sposób traci walory smakowe i cenne składniki odżywcze. Zbiory dokonywane są, gdy owoce nie są jeszcze dojrzałe, by bardzo powoli dojrzewały w kontrolowanych warunkach.
Gdzie kupić owoce dobrej jakości?
Coraz bardziej rozwija się rynek ekologicznej żywności i dostępność wysokich jakościowo produktów rośnie. Uwaga, nie wszystko, co w nazwie zawiera cząstkę „eko” lub „bio” rzeczywiście takie jest. Wielu producentów próbuje przyciągnąć klientów samą nazwą.
W przypadku przetworzonych produktów zawsze sprawdzaj skład
i miejsce pochodzenia.
Warto przyjrzeć się lokalnym farmom. Sprzedawcy na targach w większości podają miejsce pochodzenia owoców i warzyw, tym bardziej, jeśli jest to produkt lokalny. Spróbuj poczytać
w internecie o konkretnych rolnikach i ich produktach. Czasem lepiej zdecydować się na kupowanie tylko na jednym stoisku, niż zastanawiać się stale czy dane jabłko nie zawiera więcej chemii niż proszek do prania.
Ogródek
Masz własny ogródek? Jeśli tak to należysz do grona szczęściarzy. Najlepszym rozwiązaniem jest korzystanie z własnych zbiorów. Pamiętaj jednak, że jeśli rośliny zaczynają chorować musisz bardzo ostrożnie walczyć z problemem i uważać na środki chemiczne
z których korzystasz. Na rynku dostępne są ekologiczne środki ochrony roślin, wybieraj zawsze takie rozwiązania.
Mrożenie owoców
Podczas zwykłego mrożenia owoców zachowuje się ok. 75% witamin i minerałów, dlatego w przypadku robienia zapasów jest to zdecydowanie lepszy sposób przechowywania niż konserwowanie. Podczas rozmrażania wystarczy umieścić torebki z owocami w zimnej wodzie, która przyśpiesza cały proces nie wpływając na jakość żywności. Jeśli wyciągniesz owoce z zamrażarki by same odtajały możesz narazić je na rozwój i mnożenie się bakterii.
Przygotowanie owoców
- zwróć uwagę na stan tarki. Jeśli jest metalowa, nie powinna mieć śladów rdzy czy innych odbarwień. Po krótkim czasie każda tarka zaczyna właśnie tak wyglądać, dlatego najlepiej zdecydować się na wersję plastikową lub ceramiczną.
- używaj tylko świeżych owoców. Wydaje się oczywiste, ale czasem nie zdajemy sobie sprawy z tego, że owoc może być zepsuty. Często gdy zobaczymy zgniliznę lub pleśń tylko na kawałku odcinamy popsutą część i wykorzystujemy resztę. Nie należy tak robić. Choć to nie jest widoczne, zarodniki pleśni znajdują się w całym owocu, nie tylko w zepsutej części.
- niedojedzone owoce wyrzucaj. Jeśli dbasz o to, żeby produkty się nie marnowały, lepiej przygotować mniej i później ewentualnie dorobić, niż przechowywać już przygotowane owoce. W ten sposób ograniczysz do minimum rozwój bakterii utratę wartościowych składników.
- nic na siłę. Jeśli maluch nie chce jeść przygotowanego posiłku dodaj do niego trochę swojego pokarmu. Mleko matki polepszy smak i zachęci dziecko do jedzenia.
W przypadku gdy dziecku dany owoc nie smakuje nie przymuszaj go, tylko spróbuj podać inny. Jeśli będziesz go na siłę przekonywać do zjedzenia czegoś, co mu nie smakuje osiągniesz efekt odwrotny od zamierzonego - dbaj o wygląd posiłku i higienę. Jedzenie podawaj maluszkowi w naczyniach dedykowanych dzieciom. Zrezygnuj też z silnych środków czystości. Na rynku dostępne są płyny do mycia naczyń i butelek dla dzieci, np. NUK Płyn do mycia butelek i smoczków.