Lato daje nam czasem popalić, ale większość z nas i tak czeka na nie cały rok. Wysokie temperatury i ostre słońce sprawiają, że rozpaczliwie szukamy orzeźwienia. Przy grillu lub podczas odpoczynku na kocu zazwyczaj pije się piwo. Co gdy nie można sobie pozwolić na wypicie alkoholu? Przedstawiamy przepisy na pyszne i orzeźwiające napoje bezalkoholowe.
Lemoniada (przepis na 1 l napoju)
Składniki:
- 4-5 cytryn
- 800 ml wody
- cukier do smaku (zamiast cukru możesz użyć stevi, syropu z agawy lub miodu)
- kostki lodu
Przygotowanie:
- Wyciśnij sok z 3-4 cytryn i przelej do dzbanka
o pojemności 1 l. Zawartość dzbanka zalej 800 ml zimnej wody. Dodaj cukier do smaku i dokładnie wymieszaj. - Pozostałą cytrynę pokrój w plasterki i umieść
w szklankach z lodem. Po ok. 10 min zalej szklanki lemoniadą. Całość możesz przyozdobić listkami mięty.
Herbata mrożona w 5 minut (przepis na 1 szklankę)
Składniki:
- 1 torebka ulubionej herbaty
- cukier lub syrop owocowy do smaku
- ¼ cytryny
- 100 ml wody
- 5-6 kostek lodu
Przygotowanie:
- Torebkę herbaty umieść w szklance, w której będziesz podawać mrożoną herbatę i zalej 100 ml wrzącej wody. Po 3-5 min wyjmij torebkę
i posłódź powstałą esencję z herbaty. - Do esencji dodaj kostki lodu i zamieszaj herbatę. Dodaj pokrojoną w plasterki cytrynę.
Aqua fresca (przepis na 1,5 l napoju)
Składniki:
- 3 szklanki pokrojonego w kostkę miąższu arbuza (bez pestek)
- 750 ml zimnej wody
- sok z ½ cytryny
- szczypta cukru
- kostki lodu
Przygotowanie:
- Kostki arbuza i wodę zmiskuj blenderem. Dodaj sok z cytryny wymieszany z cukrem. Podawaj
z kostkami lodu.
Truskawkowe lassi (przepis na 1 szklankę)
Składniki:
- 100 g truskawek
- 100 g jogurtu naturalnego
- 100 ml zimnej wody
- 1 łyżka miodu
- sok z 1/8 cytryny
- 3 kostki lodu
Przygotowanie:
- Truskawki umyj, osusz i zmiksuj z jogurtem. Dodaj miód i sok z cytryny i miksuj dopóki lód nie będzie rozdrobniony. Podawaj od razu.
Woda 2.0 (przepis na 1 l napoju)
Składniki:
- ½ ogórka zielonego
- garstka świeżych ziół (może być mięta, bazylia)
- 5 cienkich plasterków cytryny lub limonki
Przygotowanie:
1. Do dzbanka nalej wodę, dodaj umyte i osuszone zioła (możesz lekko porwać listki, by szybciej puściły sok). Dodaj pozostałe składniki i wymieszja. Odczekaj 10 min
i możesz podawać.