Oczywiście porównując pokarm matki i mleko krowie nie mamy na celu przekonywania nikogo, które z nich jest lepsze. Zdaje się, że każdy wie, że najlepszym pożywieniem dla dziecka jest mleko matki. Chcemy jedynie ukazać różnice między nimi, takie o których istnieniu nie zdawaliście sobie sprawy. Zobaczcie sami!
Dziecko nie cielę, ma inne potrzeby żywnościowe niż młoda krówka. Przede wszystkim człowiek w momencie narodzin nie potrafi chodzić, nauka zajmuje mu zazwyczaj rok. Cielak w ciągu 6 tygodni podwaja swoją wagę, a wielkość dorosłego osobnika osiąga w ciągu 2 lat od narodzin. Dlatego właśnie potrzebuje mleka, które będzie w najwyższym stopniu bogate w białko i minerały, które budują układ mięśniowy.
Niemowlę do prawidłowego rozwoju potrzebuje mleko, które będzie miało więcej niezbędnych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za budowę komórek mózgowych. Nie potrzebuje aż tyle białka i minerałów, które zawiera mleko krowie.
Najważniejsze różnice
- mleko krowie zawiera trzy razy więcej białka niż mleko matki! Jego nadwyżka ma negatywny wpływ na nerki maluszka. Do przetworzenia takiej ilości białka organizm potrzebuje sporo wody, zatem istnieje ryzyko odwodnienia
- mleko krowie nie zawiera dostateczniej ilości żelaza. Niedobór tego składnika prowadzi do anemii
- mleko krowie zawiera trzy razy więcej sodu. Nerki maleństwa nie są w stanie poradzić sobie z nadmiarem soli.
Jeśli planujesz przejście z mleka modyfikowanego na krowie, skontaktuj się najpierw z lekarzem pediatrą.