Płatki owsiane i śniadanie – to idealne połączenie, które zna prawie każdy. Jedyny szkopuł tkwi w tym, że aby trafiły do żołądka, powinny być smaczne. Do osiągnięcia tego celu potrzeba tylko troszkę ciepła i czasu.
Oczywiście, ten warunek nie zawsze można tak łatwo spełnić, zwłaszcza lawirując rano między rozgrzanym żelazkiem, toaletką z kosmetykami do makijażu czy ekspresem do kawy. Łatwiej jest uszczknąć troszkę słodkiej bułeczki, no dobrze, zjeść pączka, a później w czasie drogi do pracy wypominać sobie chwilę słabości i obiecywać, że jutro już na pewno ugotuje się owsiankę. Choć ciężko w to uwierzyć, ale tak naprawdę jedynym dniem, w którym coś na pewno zrobisz, jest dzień dzisiejszy.
Płatki owsiane na śniadanie
Jak zatem to zrobić, żeby owsianka zagościła i w Twoim śniadaniowym jadłospisie? Jest to prostsze, niż by się mogło wydawać.
Ale na początek należy wytłumaczyć, dlaczego nie powinno się jeść surowych płatków owsianych. Tobie się może wydawać, że tak by było zdrowo i smacznie, ale pozostali członkowie rodziny szybko wyprowadzą Cię z błędu.
Jak każdy surowy produkt spożywczy pochodzący ze zbóż, owsianka przed przetworzeniem ma bardzo mączny smak, czasem kojarzący się również ze skrobią. Po obróbce termicznej posmak ten znika w mgnieniu oka, czasem może również pomóc długie trzymanie w zimnym płynie, np. w mleku lub soku.
Największym powodzeniem cieszą się mieszanki płatków owsianych i suszonych owoców. Takie smakołyki mogą przyciągnąć jedynie miłośników zdrowego odżywania. Mężczyźni i dzieci raczej do tej grupy nie należą.
Oczywiście możesz tłumaczyć, że owsianka zawiera błonnik, niezbędne witaminy, żelazo i minerały, ale co ich to obchodzi? Myślisz, że to, iż węglowodany, które się w niej znajdują, są złożone i dostarczają energi przez wiele godzin, jest w stanie ich przekonać? Nic nie pomoże, jeśli będziesz się upierać przy tym, żeby płatki pozostały surowe.
Czy istnieje w takim razie szybkie i łatwe rozwiązanie dla tej sytuacji? Jak wykorzystać wartości odżywcze owsianki i jednocześnie zadowolić rodzinę?
Wariant 1 – Dla niezwykle zapracowanych
Płatki owsiane błyskawiczne są tutaj absolutnym punktem wyjścia. Są rozdrobnione i gotowe do spożycia na zimno. Odznaczają się także niższą wilgotnością (mniej niż 10%). Gdy zupełnie nia masz czasu przygotujesz je szybko w mikrofalówce. Możesz polepszać ich smak na wiele sposobów.
Owsianka z mikrofalówki
Składniki na 1 porcję:
- 30 g płatków owsianych błyskawicznych
- 200-250 ml mleka (w zależności od tego o jakiej gęstości owsiankę lubisz)
- szczypta soli
- dodatki według uznania: kakao, cukier waniliowy, suszone lub świeże owoce, rozdrobnione orzechy lub czekolada, masło, pestki słonecznika lub dyni
Przygotowanie:
- Płatki posól i wymieszaj ze 150 ml mleka w większej misce odpowiedniej do gotowania w kuchence mikrofalowej, po czym nastaw na odpowiednią chwilę tak, by doprowadzić do ich gotowania (czas zależny jest od ustawionej częstotliwości fal). Zazwyczaj wystarczą 2 minuty, ale zerkaj na drzwiczki kuchenki, żeby nie przegapić momentu, w którym owsianka zaczynie wrzeć. Nie powinna gotować się dłużej niż 5-10 sekund.
- Dodaj do miski resztę mleka i odstaw na chwilę (możesz w tym czasie wziąć prysznic, przygotować kawę lub wyprasować ubranie).
- Po ok. 5 min wstaw owsiankę do mikrofalówki i podgrzej do temperatury, która Ci odpowiada. Wymieszaj z wybranymi dodatkami.
Wariant 2 – Jeśli masz trochę więcej czasu
Innym sposobem jest wstawienie zalanych mlekiem płatków owsianych do lodówki, by spokojnie w niej pęczniały. Trik ten wynalazł doktor Bircher inspirując się zwyczajami żywieniowymi szwajcarskich górali. Zaczął swoim pacjentom podawać nie tylko surowe owoce i warzywa, ale także nieugotowane płatki owsiane. Korzystając z jego metody, następnego dnia możesz przygotować pyszną owsiankę.
Bircher Müsli klasyczne
Składniki na 1 porcję:
- 40-50 g płatków owsianych górskich (nierozdrobnionych)
- 120-150 ml mleka
- 1 średniej wielkości jabłko
- ½ cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 kubeczek gęstego jogurtu
- 1 garść orzechów lub migdałów
- 1 garść rodzynek
Przygotowanie:
- Wieczorem wymieszaj płatki z mlekiem w promocji 1:3 i wstaw do lodówki, aby przez noc napęczniały. Zobaczysz, rano będą mięciutkie i wchłoną prawie całą ciecz.
- Jabłko pokrój w drobne słupki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Uwaga, nie obieraj go! W skórce znajduje się wiele cennych składników odżywczych. Rozdrobnione jabłko skrop sokiem z cytryny, aby nie pociemniało.
- Do płatków dodaj jabłko oraz pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Wskazówka: Zamiast mleka możesz wykorzystać sok owocowy lub wodę, by obniżyć zawartość kalorii.
Wariant 3 – Jeśli masz czas i lubisz zdrowe smakołyki
Müsli przygotowane według metody doktora Birchera jest pyszne, ale prawdziwym rarytasem są zapieczone płatki owsiane. Nie chodzi tutaj o dodanie cukru, ale o zanik mącznego posmaku zagwarantowany obróbką termiczną.
Z płatków i kilku innych składników możesz bardzo łatwo przygotować domowe zapiekane müsli. Od Ciebie zależy jak dużo dodasz do niego cukru, orzechów czy suszonych owoców. Pamiętaj jednak, że na śniadanie warto spożyć wartościowy posiłek, nie patrz na liczbę kalorii.
Aromatyczne zapiekane müsli
Składniki na 3-4 porcje:
- 250 g płatków owsianych
- 25 g łuskanych pestek słonecznika
- 25 g łuskanych pestek dyni
- 100 g nieobranych migdałów
- 50 g cukru trzcinowego
- po 1 płaskiej łyżeczce soli, mielonego imbiru i cynamonu
- 90 g przecieru jabłkowego
- 25 g oleju
- 70 g płynnego miodu
- 100 g suszonej żurawiny
Przygotowanie:
- Olejem wysmaruj płytką formę do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 160°C.
- W misce wymieszaj wszystkie suche składni za wyjątkiem żurawiny. Dodaj przecier jabłkowy, miód oraz resztę oleju i wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
- Powstałą masę rozłóż równomiernie na formie i wstaw do nagrzanego piekarnika (przy termoobiegu obniż temperaturę do 150°C). Piecz ok. 30 min, przez pierwsze 15 mieszając co jakiś czas. Gdy tylko müsli zarumieni się wykrój kawałek i sprawdź, czy po wyciągnięciu z piekarnika i lekkim ostudzeniu jest kruche i da się rozdrobnić. Uwaga, różnica między zarumienionym a spalonym müsli jest naprawdę niewielka, dlatego pod koniec pieczenia nie spuszczaj piekarnika z oka!
- Dobrze wystudzone müsli wymieszaj z suszoną żurawiną i umieść w specjalnym pojemniku na produkty sypkie. W przeciwnym wypadku zwilgotnieje i szybko zacznie się psuć.
Tak przygotowane płatki owsiane są pyszne i możesz je dodawać do jogurtu i mleka. Dowolnie dobieraj składniki, z którymi będziesz je podawać.
Jak już pewnie zauważyłaś, każdy z tych 3 wariantów nadaje się zarówno dla zapracowanej osoby, jak i zwolennika slow food. Można po prostu przygotować płatki wcześniej, a rano jedynie dokończyć proces.
Smacznego!