микрозайм на карту займы мигкредит
Niemowlę

5 kroków do prawidłowego podawania mleka niemowlęcego

Zdecydowałaś się na „sztuczny” pokarm w postaci mleka modyfikowanego, ale masz wrażenie, że jest to strasznie skomplikowane? Niczego się nie bój. Na początku może Ci się tak wydawać, ale zobaczysz, że wystarczy dotrzymać kilku zasad, żeby przygotować mleko łatwo i szybko. 

Na opakowaniu każdego mleka modyfikowanego znajdziesz dawkowanie i szczegółowy sposób przyrządzania. Po paru dniach tę instrukcję będziesz mogła wyrecytować w nocy o północy i będziesz uśmiechać się na wspomnienie paniki, która ogarnęła Cię na początku. Naprawdę nie ma się czego bać. Wybierz odpowiednią wodę, butelki, smoczki i prawidłowo je wysterylizuj. Jak karmić niemowlę? Krok pierwszy to, butelka. A zatem zaczynamy.

1. Wybierz odpowiednią butelkę

Na pewno powinnaś mieć przynajmniej jedną butelkę wyłącznie na mleko i nie przyrządzać w niej nigdy nic innego (herbaty ani innych płynów dla dziecka). Musisz wybrać między klasyczną szklaną a plastikową. Szklana butelka jest cięższa,  za to łatwiej się o nią dba i łatwiej rozpoznać w niej temperaturę mleka. Natomiast plastikowa butelka np. marki Lovi jest lepsza dla dziecięcej rączki, lżejsza i praktycznie niezniszczalna. Wielkość czyli objętość dostosuj do wieku dziecka. 3 – 4- miesięczne dziecko wypije na raz około 100 – 150 ml, 8- miesięczne dziecko natomiast około 200 ml mleka. Starsze dzieci mogą pić mleko ze specjalnego kubka.

2. Wybierz odpowiedni smoczek

W sklepie spotkasz się najczęściej z następującymi materiałami: naturalna guma, lateks lub silikon. Każdemu dziecku pasuje coś innego. Lateks jest bardziej miękki, silikon natomiast trwalszy. Smoczki dzieli się nie tylko według materiału, ale również według wieku, a to z powodu dziurki, która decyduje o strumieniu mleka.

Pamiętaj, że dziecko musi się nieco wysilać przy piciu mleka, aby został zaspokojony jego refleks ssący. Dlatego też ciecz z butelki trzymanej do góry dnem powinna jedynie kapać powoli, nie szybko i na pewno nie powinna ciec. Jeśli smoczek zostałby dobrany nieodpowiednio, mogłoby się zdarzyć, że dziecko wypiłoby mleko zbyt szybko i mogłoby zwrócić pokarm. Jeśli używasz zagęszczonego mleka albo któregoś ze specjalnych rodzajów, prawdopodobnie będziesz potrzebowała większej dziurki, aby nie doszło do zatkania otworu.

3. Czystość przede wszystkim

Z pewnością słyszałaś już o tym, że niemowlęta są podatne na infekcje bakteryjne. Dlatego koniecznie trzeba nie tylko starannie myć wszystkie akcesoria do przygotowania pokarmu i karmienia, ale również je sterylizować. Przed przyrządzeniem mleka umyj dokładnie butelkę za pomocą specjalnej szczotki i wypłucz.

Smoczek nie powinien być uszkodzony, otwór i uszczelnienie wokół butelki także. Wszystkie części butelki, włącznie ze smoczkiem, sterylizuj we wrzącej wodzie od 3 do 5 minut albo w parowym sterylizatorze. W taki sposób wyczyszczone naczynia pozostaw do wyschnięcia na czystej podkładce, przykrywając je czystą i wyprasowaną ściereczką.

4. Woda niemowlęca

Pewnie wiesz, że nie możesz przygotować pokarmu na bazie wody z kranu ani wody butelkowanej. Musisz wybrać taką, na której jest zaznaczone, że nadaje się do przygotowania pokarmów niemowlęcych albo taką, na której widnieje informacja, że mamy do czynienia z wodą niemowlęcą. Ta ma bowiem niska zawartość azotanów i jest bardzo surowo kontrolowana. Zawsze ją jednak jeszcze wcześniej przegotuj.

5. Przygotowanie mleka

Zawsze kieruj się wskazówkami podanymi przez producenta na opakowaniu. Kieruj się zaleconym dawkowaniem. Zwykle daje się jedną miarkę mleka na 30 ml wody. Przegotuj wodę niemowlęcą i wystudź ją do zalecanej temperatury według instrukcji. Odmierzoną ilość wody nalej do sterylnej butelki i dodaj właściwą ilość miarek (miarki powinny być zawsze równe, nie wybrzuszone). Nie trzeba dodawać nic innego. Teraz wystarczy jedynie zamknąć butelkę i potrząsnąć nią, aby mleko się rozpuściło. Zanim podasz dziecku mleko, polej kilka kropel na wewnętrzną stronę nadgarstka, aby sprawdzić temperaturę. Mleko powinno mieć przyjemną temperaturę ok. 37 stopni, nie może być gorące ani zimne!

Produkty z tego artykułu znajdziesz poniżej:

Poprzedni artykułNastępny artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *