Przedstawiamy Wam przepisy na lekkie wiosenne dania, które będą smakować zarówno Tobie jak i dziecku.
Zupa szpinakowa
- 250 g mrożonego szpinaku
- 100 g mąki
- 50 g roślinnego tłuszczu / masło
- 1 jajko
- 1,5 litra wody
- Czosnek, sól
Przygotowanie:
W osolonej wodzie ugotujemy szpinak. W trakcie gotowania z roślinnego tłuszczu i mąki przygotowujemy zasmaszkę, zupę zagęszczamy, dodajemy jako i gotujemy dalszych 10 minut. Do gotowej zupy dodajemy czosnek.
Zapiekane brokuły
- 1 brokuł (500 g)
- 150 g twardego sera
- 100 g szynki
- 2 jajka
- 200 ml śmietany
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- msło
Przygotowanie:
Brokuły dokładnie myjemy, rozdzielamy na poszczególne kwiaty. W osolonej wodzie gotujemy do miękkości. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, układamy pojedyncze kwiaty brokułu. Przykrywamy plasterkami szynki. Dodajemy drugą warstwę brukułu i ponownie przykrywamy szynką. Trzemy ser, a następnie mieszamy go ze śmietaną i jajkami. Dodajemy jeszcze szczyptę pieprzu i gałki muszkatołowej. Polewamy brukuły z szynką, wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni. Pieczemy 20 minut. Podajemy z świerzymi warzywami.