Kulinaria

Czwartek – Przepisy

Przedstawiamy Wam przepisy na lekkie wiosenne dania, które będą smakować zarówno Tobie jak i dziecku.

Zupa szpinakowaisifa-120776694

  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 100 g mąki
  • 50 g  roślinnego tłuszczu / masło
  • 1 jajko
  • 1,5 litra wody
  • Czosnek, sól

Przygotowanie:

W osolonej wodzie ugotujemy szpinak. W trakcie gotowania  z roślinnego tłuszczu i mąki przygotowujemy zasmaszkę, zupę zagęszczamy, dodajemy jako i gotujemy dalszych 10 minut.  Do gotowej zupy dodajemy czosnek.

Zapiekane brokuły

  • 1 brokuł (500 g)
  • 150 g twardego sera
  • 100 g szynki
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • msło

Przygotowanie:

Brokuły dokładnie myjemy, rozdzielamy na poszczególne kwiaty. W osolonej wodzie gotujemy do miękkości. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, układamy pojedyncze kwiaty brokułu. Przykrywamy plasterkami szynki. Dodajemy drugą warstwę brukułu i ponownie przykrywamy szynką. Trzemy ser, a następnie mieszamy go ze śmietaną i jajkami. Dodajemy jeszcze szczyptę pieprzu i gałki muszkatołowej. Polewamy brukuły z szynką, wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni.  Pieczemy 20 minut. Podajemy z świerzymi warzywami.

Poprzedni artykułNastępny artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *