Kulinaria

Poniedziałek – pieczemy!

Wielkanocne ciasta -smacznie i szybko!

Wielkanocny Baranek

Produkty:

  • 6 jajek
  • 30 dkg cukru
  • 20 dkg masła
  • 10 dkg mielonych orzechów
  • 5 dkg startej czekolady
  • 30 dkg mąki
  • 1 śmietana
  • 1 proszek do pieczenia

IMG_1938 - kopie (1)

Przygotowanie:

Żółtka, masło, cukier miksujemy, dodajemy do ciasta pozostałe składniki.  Białka ubijamy na sztywno i dodajemy powoli mieszając do ciasta.  Formę na baranka smarujemy tłuszczem, dodajemy do niej ciasto. Pieczemy w 150 C.

Pozostałe caisto możemy wykorzstać do pieczenia myffinek.

IMG_1976

Muffiny

 

Wielkanocny bochenek z bakaliami

 Produkty:

  • 50 dkg mąki (25 dkg zwykłej, 25 dkg razowej)
  • 12 dkg masła – do rozpuszczenia
  • 12 dkg cukru pudru
  • 2 waniliowe cukry
  • 3 – 4 żółtka (lub 3 całe jajka, może też być 2 żółtka i 2 całe jajka)
  • 1 kostka drożdży
  • 0,5 dkg soli
  • Skórka z 1 cytryny
  • Odrobina gałki muszkatołowej
  • 0,25 – 0,5 l mleka
  • 3 dkg rodzynek *
  • 3 dkg siekanych migdałów *

IMG_1929

Przygotowanie:

Z wszystkich składników za wyjątkiem rodzynek i siekanych migdałów wyrabiamy ciasto. Rodzynki i migdały dodajemy na końcu, gdy ciasto będzie już gotowe. Możemy ciasto rozdzielic na dwie części i upieć dwa mniejsze bochenki lub jeden duży. Wierzch ciasta smarujemy jajkiem i robimy znak krzyża. Nagrzewamy piekarnik do 180 C., następnie pieczemy w temp. 150 C przez 1 godzinę. Po upieczeniu przykrywamy ściereczką aby nie wysechł.

IMG_1965

 

Poprzedni artykułNastępny artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *