Kulinaria

Sezon na grila rozpoczęty! Na co zwracać uwagę?

Ciepłe wieczory, sprzyjają biesiadowaniu przy grilu na działkach i ogrodach, gdzie grilujemy mięso, kiełbasy, steki, warzywa itd.

Trzeba też zwrócić uwagę na możliwe ryzyka, jakie mogą nam grozić.

Aby Wasza biesyiada z rodziną i przyjaciółmi nie zamieniła się w nocny koszmar, przygotowaliśmy dla Was kilka rzeczy na które należy zwrócic uwagę.
Mięso, które kupujecie w sklepie jest w większości przypadków zdrowe.Sezon na grila. Ciepłe wieczory, sprzyjają biesiadowaniu przy grilu na działkach i ogrodach, gdzie grilujemy mięso, kiełbasy, steki, warzywa itd.  Trzeba też zwrócić uwagę na możliwe ryzyka, jakie mogą nam grozić.  Aby Wasza biesyiada z rodziną i przyjaciółmi nie zamieniła się w nocny koszmar, przygotowaliśmy dla Was kilka rzeczy na które należy zwrócic uwagę.

Zaszkodzić, w tym przypadku możecie sobie sami nieodpowiednim przechowywaniem.

Przed przygotowaniem mięsa na gril, może dojść do namnożenie szkodniwych mikroogranizmów, które występują wokół nas. Do tego może dojść podczas przechowywania mięsa, pozostawienie mięsa w cipłym miejscu, lub przechowywaniu w woreczku, gdzie może dojść do zaparzenia.

Jak najlepiej się chronić?

Oczywiście najlepiej byłoby przygotować na grilu a wszystkie akcesoria do grila, utrzymujemy w czystości i po każdym wykorzystaniu myjemy w gorącej wodzie z płynem.

Gdziekolwiek będziecie trzymać surowe mięso, umyjcie ręce mydłem, tak samo używajcie osobnych desek do krojenia do surowego mięsa, gotowego oraz warzyw.

Bardziej lubicie grilowane skrzydełko czy pierś? I w tym przypadku trzeba uwarzać na temperaturę obróbki cieplnej.

Gdy będziecie grilować mięso krótko, a wewnątrz przy kości będzie czerwone, może to oznaczać, jakimiś problemy, w najgorszym przypadku może dojść do zakarzenia salmonellozą. Gdy macie już mięso gotowe, przy pomocy widelca nakłujcie mięso i sprawdzicie po wyciekoającym soku czy mięso jest jeszcze surowe.

Infekcje szerzą się bardzo szybko

Najbardziej znanym i jednym z największych problemów, które mogą być występować, gdy źle przygotujemy mięso to: salmonelloza, zakażenie jadem kiełbasianym.

Salmonellą można najczęściej się zarazić przez bezpośredni kontakt z chorym zwierzęciem, śliną, moczem, odchodami, lub poprzez niedogotowane mięso.

Najbardziej zagrożoną grupą są dzieci, oraz ludzie w podeszłym wieku. Początek choroby jest bardzo szybki. W ciągu 48 godzin od zakażenia, pojawia się uporczywa biegunka, wymioty, utrata apetytu, gorączka, a następnie pojawia się odwodnienie, które może w skrajnych przypadkach doprowadzić do śmierci. Jeśli objawy podobne do podanych zaobserujecie u siebie jak najszybciej złoście się do lekarza.

Wybierajcie mniej tłuste mięso

Mięso, które zdecydujecie się podać na gril, powinno być mało tłuste.

W przeciwnym razie tłuszcz kapanie do ognia, tworząc substancje rakotwórcze. Dlatego, też eksperci nie zalecają, pieczenia kiełbas i innych tłustych produktów.

W tym przypadku, na pewno warto jest mówić na temat zdrowego grilowania.

Grilować powinniście tylko chude mięso , jak kurczak lub indyk, które zawierają potas obniżający ciśnienie krwi .

Dobrą wiadomością jest to, że podczas grilowania zwykle zrezygnujemy z nadmiaru tłuszczu, w porównaniu do smażenia. A jeśli dodać oprócz mięsa bardziej wartościowe “bomby witaminowe” w postaci sałatek ze świeżych warzyw, to również bardzo dobrze.

Poprzedni artykułNastępny artykuł

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *