Zainspiruj się przykładem kompletnego dziennego jadłospisu, który przypadnie do gustu dzieciom jeszcze przed ukończeniem pierwszego roku życia.
Śniadanie:
Mleko mamy lub modyfikowane, 200 ml
Chleb z pastą marchwiową (od 9. miesiąca)
Składniki:
- 1 kromka pełnoziarnistego chleba,
- 1 marchew,
- 10 g masła,
- kawałek posiekanego pora
Przygotowanie:
1. Zetrzyj marchew i zmiksuj z masłem. Wymieszaj z posiekanym porem i posmaruj chleb.
Drugie śniadanie:
Müsli owocowe z jogurtem (od 9. miesiąca)
Składniki:
- różne gatunki owoców (wybieraj według wieku i smaku dziecka),
- płatki owsiane
- jogurt probiotyczny
Przygotowanie:
- Płatki owsiane pozostaw na noc namoczone w wodzie, a rano je odcedź.
- Owoce pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z jogurtem i płatkami owsianymi.
Obiad:
Zupa fasolowa (od 6. miesiąca, dziecko nie karmione piersią od 5. miesiąca)
Składniki:
- 70 g zielonych fasolek szparagowych,
- 30 g ziemniaków,
- 2-3 krople oliwy z oliwek,
- szczypiorek,
- 100 ml mleka dla niemowląt,
- litr wody dla niemowląt
Przygotowanie:
- Fasolki i ziemniaki pokrój drobno i ugotuj do miękkości.
- Do ugotowanej zupy dodaj koper lub szczypiorek, kilka kropel oliwy z oliwek, a na koniec wmieszaj mleko dla niemowląt.
Kurczak z cukinią (od 7. miesiąca, dzieci nie karmione piersią od 6. miesiąca)
Składniki:
- 50 g piersi z kurczaka,
- 50 g cukinii,
- 10 g pora,
- liść laurowy,
- 2-3 krople oliwy z oliwek,
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka uduś w kilku łyżeczkach wody wraz z pokrojonymi cukiniami i porem.
- Podlej wrzącą wodą, dodaj liść laurowy i duś do miękkości.
- Podawaj posypane drobno posiekaną natką pietruszki. Jako dodatek polecamy ryż lub ziemniaki.
Podwieczorek:
Podaj dziecku np. jabłko, gruszkę, w sezonie brzoskwinię, morelę… (od 6. miesiąca, dzieci nie karmione piersią od 5. miesiąca). Owoce zetrzyj na tarce.
Kolacja:
Kasza jaglana ze szpinakiem (od 9. miesiąca)
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej,
- pół szklanki wody dla niemowląt,
- 200 g świeżych liści szpinaku,
- młoda wiosenna cebulka,
- 50 g twardego sera
Przygotowanie:
- Kaszę podduś na odrobinie wody do miękkości, następnie zdejmij z ognia.
- Umyte liście szpinaku pokrój na małe kawałki i podduś na młodej cebulce z dodatkiem kilku łyżeczek wody dla niemowląt.
- Dodaj trochę wody i dalej duś, dopóki szpinak nie będzie miękki. Potem wymieszaj go z kaszą. Na koniec możesz posypać startym serem.
bardzo dziękuję za świetne menu,jutro już wdrażam w życie pomimo,że dziecko trochę starsze ale wydaje mi sie,że coś nowego nie zaszkodzi :) Pozdrawiam
Na pewno nie zaszkodzi! Smacznego :)
Asia z Feedo