Kulinaria

Kompletne dzienne menu dla malucha

Zainspiruj się przykładem kompletnego dziennego jadłospisu, który przypadnie do gustu dzieciom jeszcze przed ukończeniem pierwszego roku życia.

Śniadanie:

Mleko mamy lub modyfikowane, 200 ml

Chleb z pastą marchwiową (od 9. miesiąca)

Składniki:

  • 1 kromka pełnoziarnistego chleba,
  • 1 marchew,
  • 10 g masła,
  • kawałek posiekanego pora

Przygotowanie:

1. Zetrzyj marchew i zmiksuj z masłem. Wymieszaj z posiekanym porem i posmaruj chleb.

Drugie śniadanie:

 Müsli owocowe z jogurtem (od 9. miesiąca)

platkiSkładniki:

  • różne gatunki owoców (wybieraj według wieku i smaku dziecka),
  • płatki owsiane
  • jogurt probiotyczny

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane pozostaw na noc namoczone w wodzie, a rano je odcedź.
  2. Owoce pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z jogurtem i płatkami owsianymi.

 

Obiad:

zupa fasolowaZupa fasolowa (od 6. miesiąca, dziecko nie karmione piersią od 5. miesiąca)

Składniki:

  • 70 g zielonych fasolek szparagowych,
  • 30 g ziemniaków,
  • 2-3 krople oliwy z oliwek,
  • szczypiorek,
  • 100 ml mleka dla niemowląt,
  • litr wody dla niemowląt

Przygotowanie:

  1. Fasolki i ziemniaki pokrój drobno i ugotuj do miękkości.
  2. Do ugotowanej zupy dodaj koper lub szczypiorek, kilka kropel oliwy z oliwek, a na koniec wmieszaj mleko dla niemowląt.

Kurczak z cukinią  (od 7. miesiąca, dzieci nie karmione piersią od 6. miesiąca)

Składniki:

  • 50 g piersi z kurczaka,
  • 50 g cukinii,
  • 10 g pora,
  • liść laurowy,
  • 2-3 krople oliwy z oliwek,
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka uduś w kilku łyżeczkach wody wraz z pokrojonymi cukiniami i porem.
  2. Podlej wrzącą wodą, dodaj liść laurowy i duś do miękkości.
  3. Podawaj posypane drobno posiekaną natką pietruszki. Jako dodatek polecamy ryż lub ziemniaki.


Podwieczorek:

wisienkiŚwieże owoce

Podaj dziecku np. jabłko, gruszkę, w sezonie brzoskwinię, morelę… (od 6. miesiąca, dzieci nie karmione piersią od 5. miesiąca). Owoce zetrzyj na tarce.

Kolacja:

Kasza jaglana ze szpinakiem (od 9. miesiąca)

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej,
  • pół szklanki wody dla niemowląt,
  • 200 g świeżych liści szpinaku,
  • młoda wiosenna cebulka,
  • 50 g twardego sera

Przygotowanie:

  1. Kaszę podduś na odrobinie wody do miękkości, następnie zdejmij z ognia.
  2. Umyte liście szpinaku pokrój na małe kawałki i podduś na młodej cebulce z dodatkiem kilku łyżeczek wody dla niemowląt.
  3. Dodaj trochę wody i dalej duś, dopóki szpinak nie będzie miękki. Potem wymieszaj go z kaszą. Na koniec możesz posypać startym serem.
Poprzedni artykułNastępny artykuł

2 komentarzy

  1. bardzo dziękuję za świetne menu,jutro już wdrażam w życie pomimo,że dziecko trochę starsze ale wydaje mi sie,że coś nowego nie zaszkodzi :) Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *