Nasze babcie mawiały, że grunt to zupa. Możesz wierzyć lub nie, ale nic się w tej kwestii nie zmieniło. Zupy są niezmiernie istotne w diecie dziecka, zwłaszcza, jeśli mamy na myśli zupę ugotowaną z pełnowartościowych składników.
Szczególnie małe dzieci, które nie potrafią jeszcze porządnie żuć, dzięki zupom uzyskują cenne składniki odżywcze zawarte w warzywach i chudym mięsie. Dlatego nie zapominaj jak najczęściej wpisywać zup do jadłospisu dziecka. A aby nie zabrakło Ci inspiracji, przedstawiamy kilka przepisów!
Zupa marchwiowa z ryżem (powyżej 6. miesiąca)
Składniki:
- 2-3 marchwie,
- 1 łyżka ryżu,
- 2-3 krople oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
1. Oczyszczoną marchew pokrój w kostkę i wrzuć do gotującej się wody.
2. Dodaj ryż i gotuj do miękkości. Odstaw i dopraw oliwą.
3. Marchew z ryżem rozgnieć widelcem lub zmiksuj zupę.
Zupa warzywna z mięsem kurczaka (powyżej 7. miesiąca)
Składniki:
- 1 mniejsza pierś kurczaka,
- mieszane warzywa (marchew, groszek, kalafior, brokuły),
- 2-3 krople oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
1. Umytą pierś kurczaka ugotuj wraz z oczyszczonymi i pokrojonymi w kostkę warzywami.
2. Mięso pokrój na małe kawałki, a warzywa rozgnieć widelcem (lub wszystko zmiksuj – znów według upodobań dziecka).
Zupa warzywna z kaszą manną (powyżej 6. miesiąca)
Składniki:
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- 1 ziemniak,
- 250 ml wody dla niemowląt,
- szczypta natki pietruszki,
- 1 łyżeczki kaszy manny,
- 2-3 krople oleju roślinnego.
Przygotowanie:
1. Marchew i pietruszkę zetrzyj na małych oczkach i wraz z ziemniakiem gotuj 15-20 minut.
2. Stopniowo, ciągle mieszając, dodawaj kaszę manną i pozwól jej wchłonąć część wywaru.
3. Do ugotowanej zupy dodaj pietruszkę i olej roślinny.
Zupa ziemniaczana z kminkiem (powyżej 6. miesiąca)
Składniki:
- 1 surowy ziemniak,
- 1 ugotowany i rozgnieciony ziemniak do zagęszczenia,
- 300 ml wody dla niemowląt,
- 1 łyżeczka kminku,
- szczypiorek.
Przygotowanie:
1. Do gotującej się wody wrzuć kminek. Kiedy się ugotuje, przecedź go.
2. Do wywaru kminkowego dodaj na małe kawałki ziemniaka pokrojonego i gotuj, dopóki nie będzie zupełnie miękki.
3. Zagęść zupę rozgniecionym, ugotowanym ziemniakiem. Do gotowej zupy dodaj małą ilość drobno posiekanego szczypiorku.