Kulinaria

Przepisy na pyszne zupy dla maluchów

Nasze babcie mawiały, że grunt to zupa. Możesz wierzyć lub nie, ale nic się w tej kwestii nie zmieniło. Zupy są niezmiernie istotne w diecie dziecka, zwłaszcza, jeśli mamy na myśli zupę ugotowaną z pełnowartościowych składników.

Szczególnie małe dzieci, które nie potrafią jeszcze porządnie żuć, dzięki zupom uzyskują cenne składniki odżywcze zawarte w warzywach i chudym mięsie. Dlatego nie zapominaj jak najczęściej wpisywać zup do jadłospisu dziecka. A aby nie zabrakło Ci inspiracji, przedstawiamy kilka przepisów!

Zupa marchwiowa z ryżem (powyżej 6. miesiąca)

 Składniki:
  • 2-3 marchwie,
  • 1 łyżka ryżu,
  • 2-3 krople oliwy z oliwek.
Przygotowanie:

1. Oczyszczoną marchew pokrój w kostkę i wrzuć do gotującej się wody.

2. Dodaj ryż i gotuj do miękkości. Odstaw i dopraw oliwą.

3. Marchew z ryżem rozgnieć widelcem lub zmiksuj zupę.

Zupa warzywna z mięsem kurczaka (powyżej 7. miesiąca)

 Składniki:
  • 1 mniejsza pierś kurczaka,
  • mieszane warzywa (marchew, groszek, kalafior, brokuły),
  • 2-3 krople oliwy z oliwek.
Przygotowanie:

1. Umytą pierś kurczaka ugotuj wraz z oczyszczonymi i pokrojonymi w kostkę warzywami.

2. Mięso pokrój na małe kawałki, a warzywa rozgnieć widelcem (lub wszystko zmiksuj – znów według upodobań dziecka).

Zupa warzywna z kaszą manną (powyżej 6. miesiąca)

 Składniki:
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • 1 ziemniak,
  • 250 ml wody dla niemowląt,
  • szczypta natki pietruszki,
  • 1 łyżeczki kaszy manny,
  • 2-3 krople oleju roślinnego.
Przygotowanie:

1. Marchew i pietruszkę zetrzyj na małych oczkach i wraz z ziemniakiem gotuj 15-20 minut.

2. Stopniowo, ciągle mieszając, dodawaj kaszę manną i pozwól jej wchłonąć część wywaru.

3. Do ugotowanej zupy dodaj pietruszkę i olej roślinny.

Zupa ziemniaczana z kminkiem (powyżej 6. miesiąca)

 Składniki:
  • 1 surowy ziemniak,
  • 1 ugotowany i rozgnieciony ziemniak do zagęszczenia,
  • 300 ml wody dla niemowląt,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • szczypiorek.
Przygotowanie:

1. Do gotującej się wody wrzuć kminek. Kiedy się ugotuje, przecedź go.

2. Do wywaru kminkowego dodaj  na małe kawałki ziemniaka pokrojonego i gotuj, dopóki nie będzie zupełnie miękki.

3. Zagęść zupę rozgniecionym, ugotowanym ziemniakiem. Do gotowej zupy dodaj małą ilość drobno posiekanego szczypiorku.

Śliniaki-zupki

Poprzedni artykułNastępny artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *