Zdecydowałaś, że nie będziesz kupować gotowych obiadków? A może chciałabyś po prostu ożywić jadłospis swojego maluszka? Tak czy inaczej, mamy dla Ciebie pomysły na pyszności dla najmłodszych.
Gęsta zupa warzywna
(od ukończonego 6. miesiąca, dzieci nie karmione piersią od ukończonego 4. miesiąca)
Składniki: 1 ziemniak, 1 marchew, 1 pietruszka, kilka różyczek kalafiora i brokułów i kilka różyczek kalafiora, woda dla niemowląt, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, natka pietruszki
Wykonanie: Oczyszczoną marchew, ziemniaka i pietruszkę pokroimy w drobną kostkę, dodamy różyczki kalafiora i brokułów i ugotujemy w wodzie dla niemowląt. Ugotowane warzywa zmiksujemy i dodamy łyżeczkę oliwy. Dla odmiany możemy dodać do zupy mleko mamy lub modyfikowane.
Zupa szpinakowa z żółtkiem jaja kurzego
(od ukończonego 6. miesiąca)
Składniki: świeże lub mrożone liście szpinaku, 2 ziemniaki, 1 ugotowane żółtko z jajka, 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Wykonanie: liście szpinaku gotujemy we wrzącej wodzie ok. 5 minut. Ugotujemy ziemniaki. Do wody, w której się gotowały, dodamy gotowy szpinak i wszystko zmiksujemy na gładką zupę-krem. Dodamy rozgniecione, ugotowane żółtko oraz łyżeczkę oliwy z oliwek. Wymieszamy.
Burak ćwikłowy z ziemniakami
(od ukończonego 6. miesiąca)
Składniki: pół buraka ćwikłowego, 3 ziemniaki, woda dla niemowląt, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 2-3 łyżeczki mleka mamy lub modyfikowanego
Wykonanie: Oczyszczonego buraka i ziemniaki pokroimy w drobną kostkę i umyjemy. Buraka włożymy do gotującej się wody, przykryjemy i ugotujemy na półmiękko. Potem dodamy ziemniaki, dolejemy małą ilość wody, aby przykryć warzywa i dogotujemy. Odcedzimy wodę i zmiksujemy ziemniaki razem z burakiem. Dodamy łyżeczkę oliwy z oliwek oraz mleko mamy lub modyfikowane. W podobny sposób możemy przyrządzić purée szpinakowe z sałatą.
Zapieczony kalafior
(od ukończonego 6. miesiąca)
Składniki: 1 marchew, 1 ziemniak, 2 różyczki kalafiora, 1 żółtko z jajka, 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Wykonanie: Marchew i ziemniaka oczyścimy i zetrzemy na tarce. Kalafiora pokroimy na kawałki i wszystko podgotujemy przez ok. 15 minut. Po ugotowaniu dodamy oliwę z oliwek i żółtko, wszystko wymieszamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C.