Upiecz swoim dzieciom zdrowy piernik czekoladowy. Ten piernik to jeden z ulubionych smakołyków w naszym domu. Uwielbiają go nie tylko dzieci, mąż także zajada go z wielkim smakiem :-). Jest puszysty i delikatny i zawsze znika w mgnieniu oka. Piernik upieczony jest częściowo z mąki orkiszowej, zawierającej wiele cennych składników odżywczych, minerałów, witamin i enzymów trawiennych, dzięki czemu korzystnie wpływa na system trawienny.
To ciasto idealnie nadaje się na przekąskę a jeżeli dodasz do niego jogurt naturalny i owoc – masz wspaniały pomysł na pyszne śniadanie.
Składniki:
Na ciasto
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki pszennej bio
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego bio
- 2 jajka
- 1 opakowanie przyprawy do piernika bez fosforanów
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki domowych powideł lub marmolady
- można dodać rodzynki lub posiekane orzechy włoskie
Do ozdoby
- 1 tabliczka czekolady
- wiórki kokosowe lub płatki migdałów do posypania
- Piernik można przekroić i przełożyć marmoladą
Przygotowanie:
- Wszystkie suche składniki wsypać do miski i wymieszać
- Dodać pozostałe składniki i utrzeć na gładkie ciasto
- Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepsza będzie mniejsza blacha o wymiarach około 35 x 25 cm)
- Włożyć do piekarnika nagrzanego na 170 stopni Celsjusza i piec około 20 minut
- Po ostygnięciu polać piernik roztopioną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów
Jestem pewna, że twoi najbliżsi będą zachwyceni! Smacznego!