Kulinaria

PRZEPIS: Pierniczek dla małego łasucha

Upiecz swoim dzieciom zdrowy piernik czekoladowy. Ten piernik to jeden z ulubionych smakołyków w naszym domu. Uwielbiają go nie tylko dzieci, mąż także zajada go z wielkim smakiem :-). Jest puszysty i delikatny i zawsze znika w mgnieniu oka. Piernik upieczony jest częściowo z mąki orkiszowej, zawierającej wiele cennych składników odżywczych, minerałów, witamin i enzymów trawiennych, dzięki czemu korzystnie wpływa na system trawienny.

To ciasto idealnie nadaje się na przekąskę a jeżeli dodasz do niego jogurt naturalny i owoc – masz wspaniały pomysł na pyszne śniadanie.

Składniki:

Na ciasto

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki pszennej bio
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bio
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika bez fosforanów
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki domowych powideł lub marmolady
  • można dodać rodzynki lub posiekane orzechy włoskie

Do ozdoby

  • 1 tabliczka czekolady
  • wiórki kokosowe lub płatki migdałów do posypania
  • Piernik można przekroić i przełożyć marmoladą

Przygotowanie:

  1. Wszystkie suche składniki wsypać do miski i wymieszać
  2. Dodać pozostałe składniki i utrzeć na gładkie ciasto
  3. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepsza będzie mniejsza blacha o wymiarach około 35 x 25 cm)
  4. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 170 stopni Celsjusza i piec około 20 minut
  5. Po ostygnięciu polać piernik roztopioną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów

Jestem pewna, że twoi najbliżsi będą zachwyceni! Smacznego!

Poprzedni artykułNastępny artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *