микрозайм на карту займы мигкредит
Nowoczesny rodzic

Dziecięce alergie. 8 nurtujących Cię pytań i rzeczowych odpowiedzi

Odnosisz wrażenie, że chyba każde dziecko w Twoim otoczeniu jest na coś alergiczne? Alergie pokarmowe dotykają już ponad 5% dzieci do 18. roku życia.

W znacznym stopniu są też dziedziczne.

Dlatego ma znaczenie, czy Ty lub Twój partner macie alergię.

Czy da się zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia alergii pokarmowej? Jak możesz sprawdzić, czy Twój malec jest na coś uczulony? Jak leczyć reakcję alergiczną? Odpowiemy na te i inne pytania.

Które potrawy najczęściej wywołują alergię?

Aż 90% alergii mają na sumieniu: mleko, jaja, orzechy, soja, pszenica, ryby i skorupiaki.

Czy powinnaś w takim razie serwować te potrawy dziecku, gdy będzie większe?

Opinie ekspertów w tej dziedzinie różnią się. Część z nich zaleca, by wstrzymać się z produktami mlecznymi do 12. miesiąca, z jajkami do 2. roku a z orzechami i owocami morza do 3. roku życia. Inni twierdzą, że owe produkty można podawać w tym samym czasie, co pozostałe. Jeśli więc chcesz mieć pewność, raczej poczekaj. Przede wszystkim, jeśli chodzi o orzechy i owoce morza. Ponadto, wielu lekarzy doradza poczekać z pokarmami stałymi do szóstego miesiąca, nie tylko do czwartego. Podobno zmniejsza się wtedy ryzyko wywołania alergii.

Jak dowiedzieć się, czy Twoje dziecko ma alergię pokarmową?

Dobrą wiadomością dla Ciebie jest to, że większość reakcji alergicznych pojawia się niedługo po posiłku. Dlatego łatwiej jest wykryć, które potrawy są dla dziecka niebezpieczne.

Najczęstsze objawy to:

  • pokrzywka
  • świąd (w ustach, gardle, również na ciele)
  • oczy – łzawią i swędzą
  • obrzęk warg lub języka
  • trudności w przełykaniu lub oddychaniu
  • nudności, wymioty
  • biegunka

Jeśli masz jakieś podejrzenia, obserwuj starannie powyższe objawy. Lekarz – alergolog – może zbadać dziecku krew lub wykonać badania skóry.

Jaka jest różnica między alergią pokarmową a nietolerancją pokarmową?

  • Alergia to odpowiedź układu immunologicznego na „niechciane” substancje, które ciało uważa za „najeźdźców”. Próbując bronić organizm przed danymi potrawami, układ odpornościowy produkuje substancję chemiczną – histaminę. Ta odpowiada za objawy towarzyszące, takie jak swędzenie czy obrzęk.
  • Z drugiej strony nietolerancja na poszczególne artykuły spożywcze nie ma nic wspólnego z układem immunologicznym. Powodem jest za to błąd w przewodzie pokarmowym. Ciału brakuje jednego lub więcej enzymów trawiennych, potrzebnych do rozbicia jakiegoś składnika konkretnego pożywienia. To powoduje niestrawność czy wzdęcia.

Rozróżnienie obu dolegliwości bywa nieco kłopotliwe. Alergia pokarmowa i nietolerancja pokarmowa mogą bowiem mieć wspólne niektóre objawy.

Jak więc je rozróżnić?

Pokażemy to na przykładzie mleka. Jeśli Twoje dziecko ma nietolerancję pokarmową, po wypiciu większej ilości mleczka jego brzuszek będzie nadęty i bolący. Jeśli ma alergię pokarmową na mleko, do wywołania reakcji uczuleniowej wystarczy wiele mniejsza ilość mleka. Reakcję na skórze może wywołać zaledwie kilka kropel. Inna różnica spoczywa w tym, że dzieci z nietolerancją na mleko bez problemu mogą przyswajać inne produkty mleczne, sery i lody. Ale ci z alergią na mleko mogą nie tolerować żadnych produktów z zawartością mleka.

Jak można leczyć alergię pokarmową?

W tym miejscu nie mamy dla Ciebie zbyt dobrej wiadomości. Jedyna realna opcja to unikanie konkretnych produktów spożywczych. Będziesz musiała zostać mistrzynią w rozpoznawaniu bezpiecznych produktów. Będziesz musiała czytać etykiety na produktach. I nie tylko to. Musisz stać się ekspertem od deszyfracji tychże etykiet. Mleko, jaja czy inne alergenne pokarmy mogą być bowiem wprowadzone do sprzedaży pod innymi nazwami.

Czy Twoje dziecko będzie już zawsze uczulone na konkretną żywność?al2

Może nie. Wiele dzieci zmagających się z alergiami na mleko, jaja czy pszenicę, po prostu wyrośnie z tego, gdy skończy około 5 lat. Około 20% „alergików orzechowych” prędzej czy później wyjdzie z alergii. Niestety, alergia na skorupiaki zwykle nie przemija.

Nasza rada: Nie eksperymentuj w domu, czy dziecko jest jeszcze uczulone na to czy owo. Lepiej udaj się do alergologa na standardowe testy.

Co zrobić, jeśli Twoje dziecko uwielbia właśnie to, na co jest uczulone?

Nie jest tak łatwo kontrolować wszystkiego, co kończy w żołądku Twojego dzieciaczka. Dlatego dobrze mieć stale pod ręką leki przeciwhistaminowe dla dzieci. Jeśli dziecko jest podatniejsze na gwałtowne reakcje, pediatra lub alergolog może mu przepisać także zastrzyk alergiczny. Ten zawiera steryd, który zatrzyma reakcję. Jeśli zostawiasz dziecko pod pieką znajomych lub niani, upewnij się, że wiedzą o wszystkich alergiach. I czy wiedzą, gdzie leży zastrzyk w razie nagłego wypadku.

Dieta alergicznego dziecka nie musi być uboga. Książki kucharskie i internet pełne są przepisów dla alergików. Warto też udać się do sklepu z artykułami spożywczymi dla alergików i sprawdzić, jakimi produktami możesz z powodzeniem zastąpić to, co lubi Twoje dziecko.

Poprzedni artykułNastępny artykuł

1 komentarz

  1. więcej o tym można dowiedzieć się od specjalistów, warto też sprawdzić czy dziecko nie jest uczulone na gluten, laktozę oraz czy nie ma problemów z trawieniem. Nawet najmniejsze objawy powinny być alarmem dla rodzica, po nieleczone choroby mogą poważnie skutkować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *