Kreatywny dzień, Kulinaria

Przepis na czekoladowe lizaki z kiwi

Słodkości nie zawsze muszą być pustymi kaloriami. Wraz ze swoim maluchem możesz przygotować pyszny deser, który każdemu sprawi sporo radości i dostarczy wielu cennych witamin. Jak domowym sposobem zrobić czekoladowe lizaki z kiwi?

Składniki:

  • średnio dojrzałe kiwi (kiedy będzie zbyt miękkie, może się nie utrzymać na patyczku)
  • czekolada z wysoką zawartością kakao (czekolada odpowiednia do gotowania)
  • olej kokosowy – nie jest to składnik niezbędny
  • patyczki do lizaków

Sposób wykonania:

  1. Kiwi obieramy i kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Następnie w plastry wbijamy patyczki – tak, żeby przypominały lizak.
  2. Czekoladę wkładamy do rondelka, dodajemy olej kokosowy i podgrzewamy w kąpieli wodnej, tak żeby nic się nie przypaliło.
  3. Kiwi na patyczkach maczamy w gorącej czekoladzie i odkładamy do wyschnięcia na przygotowaną wcześniej podkładkę.
  4. Wreszcie pozostawiamy do wystudzenia i nasza słodkość jest już gotowa!

http://youtu.be/NhKpyMyI2ec

Życzymy smacznego!

lizaki1

Poprzedni artykułNastępny artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *