Słodkości nie zawsze muszą być pustymi kaloriami. Wraz ze swoim maluchem możesz przygotować pyszny deser, który każdemu sprawi sporo radości i dostarczy wielu cennych witamin. Jak domowym sposobem zrobić czekoladowe lizaki z kiwi?
Składniki:
- średnio dojrzałe kiwi (kiedy będzie zbyt miękkie, może się nie utrzymać na patyczku)
- czekolada z wysoką zawartością kakao (czekolada odpowiednia do gotowania)
- olej kokosowy – nie jest to składnik niezbędny
- patyczki do lizaków
Sposób wykonania:
- Kiwi obieramy i kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Następnie w plastry wbijamy patyczki – tak, żeby przypominały lizak.
- Czekoladę wkładamy do rondelka, dodajemy olej kokosowy i podgrzewamy w kąpieli wodnej, tak żeby nic się nie przypaliło.
- Kiwi na patyczkach maczamy w gorącej czekoladzie i odkładamy do wyschnięcia na przygotowaną wcześniej podkładkę.
- Wreszcie pozostawiamy do wystudzenia i nasza słodkość jest już gotowa!
Życzymy smacznego!