Kulinaria

PRZEPIS: Pierniczek dla małego łasucha

Upiecz swoim dzieciom zdrowy piernik czekoladowy. Ten piernik to jeden z ulubionych smakołyków w naszym domu. Uwielbiają go nie tylko dzieci, mąż także zajada go z wielkim smakiem :-). Jest puszysty i delikatny i zawsze znika w mgnieniu oka. Piernik upieczony jest częściowo z mąki orkiszowej, zawierającej wiele cennych składników odżywczych, minerałów, witamin i enzymów trawiennych, dzięki czemu korzystnie wpływa na system trawienny.

To ciasto idealnie nadaje się na przekąskę a jeżeli dodasz do niego jogurt naturalny i owoc – masz wspaniały pomysł na pyszne śniadanie.

Składniki:

Na ciasto

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki pszennej bio
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bio
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika bez fosforanów
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki domowych powideł lub marmolady
  • można dodać rodzynki lub posiekane orzechy włoskie

Do ozdoby

  • 1 tabliczka czekolady
  • wiórki kokosowe lub płatki migdałów do posypania
  • Piernik można przekroić i przełożyć marmoladą

Przygotowanie:

  1. Wszystkie suche składniki wsypać do miski i wymieszać
  2. Dodać pozostałe składniki i utrzeć na gładkie ciasto
  3. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepsza będzie mniejsza blacha o wymiarach około 35 x 25 cm)
  4. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 170 stopni Celsjusza i piec około 20 minut
  5. Po ostygnięciu polać piernik roztopioną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów

Jestem pewna, że twoi najbliżsi będą zachwyceni! Smacznego!

Poprzedni artykułNastępny artykuł

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *